Färjefrågan: Planen är fortfarande trafik nästa sommar

Regionen vill att Gotlandsbåten AB ska använda Destination Gotlands färjelägen och tror på en lösning inom de närmaste tre veckorna. Kostnaderna för att bygga om och förändra landar på skattebetalarna.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2013-10-31 13:52

På regionstyrelsens presskonferens i dag diskuterades över huvud taget inte färjeläge fyra och investeringar där på miljontals kronor.

- Det är att kasta pengar rakt i sjön, sa Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande.

Istället pratade man om att försöka använda färjeläge fem, sex och sju. Det vill säga där Destination Gotland i dag lägger till, och där kryssningsfartygen ligger. Färjeläge sju ska användas i första hand, men fem och sex kommer att behövas då det ligger kryssningsfartyg i hamnen.

I total politisk enighet beslutade man att ta hjälp av Transportstyrelsen för att utreda hur man ska göra med säkerheten så att två olika färjebolag kan använda femman och sexan.

- Det arbetet sätter igång redan nu i eftermiddag under ledning av hamnchefen Mats Ericsson, sa tillförordnade regiondirektören Per Lindskog.

Regionstyrelsen ska ha ett nytt möte i ärendet om två veckor.

Total enighet rådde också kring att regionen, alltså skattebetalarna, tar kostnaderna som blir för att förändra säkerhetsarbetet vid de två kajplatserna.

Men för att frågan över huvud taget ska kunna lösas måste Destination Gotland vara med på tåget, eftersom rederiet i dag har ett gällande avtal om färjeläge fem och sex. Här är regionens utgångspunkt att avtalet om kostnader och regelverk för att få använda Visby hamn ändå ska omförhandlas 2015. Regionstyrelsen anser därför att det borde kunna lösas redan till 2014 eftersom det bara är ett år det handlar om.

Anledningen till att färjeläge fyra skrotas helt är att placeringen i norra delen av hamnen är helt omöjlig ur trafiksynpunkt. Färjeläget går till exempel inte att använda alls under Almedalsveckan. Dessutom går det inte att i nuläget säga vad det skulle kosta.

Politikerna i regionsstyrelsen ville gärna poängtera att en myndighet och företag har olika tidsramar att förhålla sig till. Så sent som under mötets gång kom förslaget från Destination Gotland om att de kunde vara med och finansiera kajplats fyra.

- Åke kan inte bara lova saker på stående fot. Det har han inte mandat till, sa Brittis Benzler (V).

Varje beslut måste föregås av en politisk process, betonade flera av politikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om