När det blev dags för omröstning i trafikutskottet ställde sig Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bakom förslaget.
- Sverigedemokraterna bytte sida i sista stund så det blev inget, vilket är synd, säger Gustav Fridolin.
Skyddande status
I Sverige finns ett antal områden utpekade som riksintressen. Det nedröstade förslaget ville ge färjetrafiken en sådan status vilket, enligt lagen, innebär att det utnämnda skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av sådana anläggningar.
- Regeringens uttalanden har varit skadliga, och därför hade det varit bra om riksdagen kunnat göra klart att Gotlandstrafiken är en riksangelägenhet på samma sätt som de stora vägarna på fastlandet, säger Gustav Fridolin.
Statens roll
Språkröret efterlyser också en större roll för staten att spela när det gäller hur färjorna ska drivas. EU har beslutat att svavelhalten i fartyg i norra Europa måste sänkas från 1 till 0,1 procent från och med årsskiftet 2015, något som troligen kommer påverka biljettpriserna.
- Egentligen borde staten och rederiet ha en annan relation. Staten har en större roll att spela för att göra en övergång till gasdrift, man måste ta ansvar för att en sådan övergång blir möjlig, säger språkröret.