Farhågor mot utländsk färdtjänstpersonal

Färdtjänsten på Gotland kan komma att skötas av telefonister i Senegal. Det är färdtjänstföretaget Samres som utbildar senegaleser i svenska.
- Om de kommer att hantera ärenden från Gotland har de en dator som håller koll på allt, säger Niklas Najafi, affärsområdeschef på Samres.

Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Gotland2011-07-19 04:00

I dagsläget har Samres 30 telefonister i Eskilstuna som sköter färdtjänsten på Gotland. Nu utbildas 32 personer i Senegal för att lära sig svenska och kunna sköta arbetet därifrån. Huruvida Gotlands färdtjänst kommer att skötas av senegaleser är ännu oklart.

- Vi kommer att besluta det så sent som möjligt när vi vet vilka uppdrag vi har, troligtvis i höst, säger Niklas Najafi, som inte är orolig för språkförbistring utan upplever att företaget överlag håller en bra kvalitet trots vissa klagomål på utlandsanställdas språkkunskaper. Stefan Wramner, andre vice ordförande i socialnämnden förutsätter att man även lär sig gotländska.

- Det finns en risk med att ha utländska färdtjänsttelefonister om de inte förstår den speciella dialekten. Kan de inte det har man ju tummat på kvaliteten, säger han.


Inspelad gotländska
Ringer man till färdtjänsten måste man uppge en adress som skrivs in i företagets datasystem. Då får telefonisten tillbaka en planering med bland annat bilens ankomsttid. Niklas Najafi berättar att anställda först och främst lär sig svenska men sedan även får utbildning i dialekter.

- Skulle Gotlands samtal kopplas till anställda i Senegal har vi spelat in intervjuer med gotländska för att de ska kunna träna på. Även utbildning i geografi och svåra adresser ingår. All respekt för att man ställer sig frågande, det kan kännas konstigt att arbetet sköts från utlandet men för oss är det inget konstigt, säger Niklas Najafi.


"Vi får vara uppmärksamma"
Samres har ett system som bygger på att datorn kan alla gator. Niklas Najafi upplever att det inte är lika begränsande som om en person skulle kunna allt. Han anser att de inte kan kräva att telefonisterna kan "allt".

- Vi kommer absolut leverera lika bra kvalitet om Gotland får utländska telefonister, annars har vi misslyckats, säger han.

På socialnämnden förutsätter man att färdtjänsten ska fungera oavsett i vilket land de anställda sitter.

- Vi får vara uppmärksamma på det och meningen är att det ska fungera lika bra. Skulle det ändå inte göra det kommer vi få veta det och tar såklart tag i det då, säger Stefan Wramner (M).

Han anser att det visserligen underlättar med lokalkännedom, men att Samres ändå bör klara av färdtjänsten med hjälp av dagens välutvecklande teknik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om