Färgglada buntlådor ska pigga upp i innerstaden
Nu skall Visby innerstad piggas upp genom att Postens så kallade buntlådor skall utsmyckas. Det är eleverna på estetiska programmet, bild, som fått uppdraget att måla dem och arbetet skall vara klart i början av juni i år.- Visby är en världsarvsstad och då är det viktigt att vi får buntlådorna att smälta in i omgivningen, säger utdelningschef Mikael Nyberg på Posten.
- Vi fick i uppgift att lösa det här och det fanns två sätt, säger Mikael Nyberg. Antingen dekorerar man buntlådorna eller så gömmer man dem inne på gårdar. Vi valde att dekorera dem.
Postens distriktschef på Gotland, Jan Bergwall, tog kontakt med bildlärarna på Elfrida Andréegymnasiet och undrade om eleverna kunde ta på sig det här uppdraget.
- Det här är ett bra sätt för eleverna att öka sina kunskaper, säger bildläraren Tove Claesson. Det handlar inte bara om att dekorera lådorna. De får så mycket annan kunskap. Det handlar om att få lådorna att smälta in i den medeltida miljön. Så det är inte bara att måla. Man måste studera omgivningarna också. Man får även kunskap om olika tekniker. Det gäller att hitta olika tekniska lösningar.
Eleverna har också jobbat nära Posten och fått insikt i Postens organisation och hur den jobbar. Uppdraget ingår som en del i elevernas utbildning och ger 150 poäng. Det är elever i tredje årskursen och de slutar sin utbildning nu i vår.
Inspirerande
- Det här här naturligtvis väldigt inspirerande för eleverna, säger Tove Claesson. Tänk att en gång i framtiden gå med sina barn i innerstan och kunna säga "Den där målade jag när jag gick på gymnasiet."
Buntlådorna, 16 stycken, kommer först att målas och sedan lackas för att kunna tvättas regelbundet.
- Vår förhoppning är att man skall låta de målade lådorna vara i fred, säger Mikael Nyberg. Idag har vi stora problem med klotter och affischering. Man har genomfört ett liknande projekt i Stockholm och där låter man uppenbarligen lådorna vara ifred.
Fler platser?
Det är inte säkert att det stannar vid att dekorera lådorna i innerstaden. Det kan i en framtid möjligen bli en lösning även på andra platser.
- Vi får se, det kostar lite, säger Mikael Nyberg. Vi har köpt 16 nya lådor och de kostar 7 500 kronor styck. Sen blir det en del projekttid som också kostar.
Det kommer även att lottas ut ett pris till den elev som anses fått sin låda att passa bäst in i miljön. Uppdragsgivarna har även bidragit med en del pengar till en resa till Paris som skall genomföras när de slutat skolan.
Eleverna får full konstnärlig frihet vad gäller att dekorera buntlådorna. Det finns bara en begränsning.
- Vi tillåter ingen grafitti, säger Mikael Nyberg.
Igår presenterades elevernas förslag till hur buntlådorna skall dekoreras. De skall sedan godkännas av Gotlands kommun och Posten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!