Färdiglekt vid Boda borg Visby
Boda borg Visby försattes på torsdagen i konkurs. Delägaren Thomas Lundgren motsattse sig den av Skatteverket begärda konkursen å det bestämdaste. - Vi har betalat in hysteriskt mycket på hysteriskt kort tid och har gått med vinst under båda våra verksamhetsår.
Foto: Rolf Jönsson
Gårdagens konkursförhandling vid Gotlands tingsrätt var inte det första för företaget. En första begäran om konkurs inkom från Skatteverket 6 november och vid den följande förhandlingen 26 november gick tingsrätten med på ett uppskov. 28 december var nästa förhandlingsdag, då inställde sig ingen företrädare för Nya Banor men eftersom tingsrätten "var på bra humör" fick företaget ytterligare en veckas respit, till i går.
Emma Eriksson vid Skatteverket begärde bolaget i konkurs för en samlad skuld till staten om 412 049 kronor. Hon konstaterade att den förändring som ägt rum jämfört med när bolaget ursprunglingen begärdes i konkurs var en insättning på skattekontot om 80 000 kronor. Men 12 februari skulle ytterligare 187 000 kronor i statliga avgifter (arbetsgivaravgifter, moms) förfalla till betalning. Hon motsatte sig därför ytterligare uppskov.
Bestred begäran
Styrelseledamoten och delägaren i Nya banor, vd Thomas Lundgren, bestred konkursbegäran. Han anförde att orsaken till "haveriet" var att den tidigare bokföringsfirman inte fungerat vilken bland annat inneburit att företaget inte fått tillbaka moms som skulle reducera den samlade skatteskulden rejält. 123 000 kronor skulle då återstå och man hade nu en ny bokföringsfirma anlitad.
- Den tidigare gjorde inte många rätt så den kastades ut med buller och bång. För varje dag som går blir det lite bättre och nu har vi ordning på siffrorna.
Framtidsplaner
Thomas Lundgren redovisade också tre parallella planer för företagets framtid. 1. En tomtförsäljning som väntades inbringa 450 000 kronor. 2. Den fastighet i vilken verksamheten bedrivs är belånad enbart till 52 procent (värdering 7,8 mkr, belåning 4,5 mkr). 3. Man skulle nu gå ut och försöka få nya samarbetspartner.
Vill växla upp
- Vi har funnits i tre år och nu är det dags att lägga i en växel till. Problemen härrör från etableringen som gick över budget. Vi har gått med vinst båda verksamhetsåren. Det skulle kännas otroligt tråkigt att gå i konkurs på grund av en skuld vid etableringen.
Upplevelseföretaget Boda borg har sommartid haft en personalpool om 14 anställda och vintertid har det varit 3-4.
Tingsrätten meddelade sitt beslut efter några timmars genomgång och överläggning. Beslutet blev således att försätta Nya banor AB i konkurs, ett beslut som bolaget troligen kommer att överklaga.
Till konkursförvaltare utsågs advokat Clas Dalén. Edgångssammanträde hålls 26 februari.
Franchising innebär att ett lokalt företag köper in sig på ett speciellt koncept (verksamhet, varumärke, etc.) som de genom avtal förbinder sig att följa. Det lokala företaget drivs som eget företag men betalar en avgift till varumärkesägaren/franchisegivaren.
Franchising är vanligt med amerikanska moderbolag och välkända kedjor som drivs enligt den företagsprincipen i Sverige är McDonalds och 7 Eleven.
Franchising är vanligt med amerikanska moderbolag och välkända kedjor som drivs enligt den företagsprincipen i Sverige är McDonalds och 7 Eleven.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!