Fardhem-Pontus bygger pumpstation i Tanzania

Pontus Widén från Fardhem ska resa till Tanzania i augusti. Han inte på semester. Han ska dit för att bygga en soldriven pumpstation i en bergsby.
- Jag hoppas att barnen får mer tid till skolarbetet, när pumpanläggningen är klar, säger Pontus Widén.

Gotland2006-06-12 06:00
Pontus Widén studerar till biståndsingenjör vid Högskolan i Skövde. Han har precis avslutat sitt tredje år. Nu är det sommarjobb som gäller, han kör ut mjölk och andra mejeriprodukter till affärer i Stockholm.

På gränsen mot Uganda
I augusti börjar ett annat jobb. Det att bygga en pumpanläggning i Karagwedistriktet i Tanzania i östra Afrika. Tanken på att bygga en anläggning i bergsbyn Ihanda har funnits i flera år. I sommar ska det äntligen bli av.
- Projektet startades av Ingenjörer och naturvetare utan gränser (INUG) i Borås, som i början samarbetade med Högskolan i Borås. Men studenterna där hade inte möjlighet att fortsätta arbetet och därför vände de sig till oss. Det var i mars, så vi har inte haft så lång tid för förberedelse, säger Pontus Widén.
Det är tolv blivande biståndsingenjörer som under sommaren kommer att åka till Tanzania för att bygga den soldrivna pumpstationen. Byn heter Ihanda och ligger i nordvästra Tanzania, på gränsen mot Uganda och Rwanda.
Svenskarna kommer att vara där i olika omgångar, det första gänget är redan på plats och Pontus och några andra kamrater kommer att bli den sista gruppen som reser dit.

Bekostas av Rotary
Projektet går ut på att bygga en solcellsdriven pumpanläggning för att transportera vattnet cirka 100 höjdmeter och 600 längdmeter från dalen upp till byn. Där ska vattnet samlas i en cistern.
- Idag är det kvinnorna och barnen som hämtar vattnet till fots, ett arbete som tar många timmar varje dag, berättar Pontus Widén. När vi får igång pumpanläggningen får barnen tid att gå i skolan och kvinnorna kan lägga sin tid på annat arbete.
Själva pumpstationen bekostas av två Rotaryklubbar, en i Ulricehamn och en i Karagwe i Tanzania, och av internationella Rotary, i USA.
Studenterna har fått bidrag från Högskolan i Skövde och studentkåren där, men det mesta kring själva resan betalar studenterna själva.

En månad är planerad
Pontus och hans kamrater på biståndsingenjörsprogrammet kommer att stå för kunskapen i själva projektet.
Men arbetet med pumpanläggningen kommer de blivande biståndsingenjörerna att göra tillsammans med folket i byn.
Pontus Widén reser till Ihanda i Tanzania den första augusti. Han räknar med att vara där i en månad. Sedan väntar det fjärde, och sista året, på utbildningen i Skövde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om