Får taxi verkligen köra där?

Studentallén öppnas för trafik igen. Men bara på försök. Och inte mer än sex månader. Det beslutade kommunfullmäktige i går.

Gotland2008-09-16 04:00
Mycket handlade om trafik i Visby innerstad när fullmäktige i går hade bänkat sig i Vamlingbo bygdegård för att hålla septembersammanträde.
Dels skulle man ta ställning till Åke Kahlboms (c) motion om att öppna Studentallén, dels en motion från miljöpartiet (Matias Lundström med flera) om bilförbud och cykeltrafik.
Debattlusten har varit stor på sistone i lokala medier om det kahlbomska förslaget att åter släppa på trafiken i Studentallén. Beskedet om att det blir ett försök under sex månader (ett tilläggsyrkade från Torsten Gislestam, centern) för nyttotrafik gick till votering och majoriteten segrade med minsta möjliga marginal, 36 för och 35 mot!
Med hjälp av särskilda bommar ska trafiken regleras. Bommar som bara öppnas av bilförare som har en särskild sändare i bilen.
- Jag har all respekt för DBW och guideföreningen som är emot förslaget, men någon gång måste vi våga prova, sa kommunalrådet Lars Thomsson (c).
Men vad är "nyttotrafik"? Definitionen gav i alla fall inte vid gårdagens fullmäktige.
Arg motståndare till försöket var Sonia Landin (s) som sa att hon förstod att innerstaden behöver bilar.
- Men mer trafik orsakar problem med buller, utsläpp och ger problem för andra oskyddade trafikanter. Att öppna Studentallén motverkar sådant som vi arbetat för. Tekniska förvaltningen säger ju att stängningen av Studentallén har varit den viktigaste åtgärden för att få ned trafiken i Visby innerstad. Dessutom diskuterar man ju att göra den här delen av staden mer attraktiv, en plats som varit fredad i många år, en oas.
Roland Norbäck (v) var på samma linje. Han tyckte att det skulle vara förödande om trafikreglerna började luckras upp och han undrade till vilken nytta, eftersom all genomfartstrafik redan är förbjuden. Därmed skulle ju inte ens taxi kunna ta genvägen via Studentallén för att till exempel köra folk till flygplatsen. Det räknas som genomfart!
Mats-Ola Rödén (fp) gillade motionens tanke, bland annat för att det skulle minska trafikstörningarna runt Gotlands mest besökta turistmål, domkyrkan. Och han ville för övrigt tillåta genomfartstrafik i Studentallén.
För Sven Larsson (m) väckte diskussionen känslor. Han påpekade att tankarna tidigare avslagits och han var uppenbart emot Kahlboms motion. Men vid voteringen röstade han ändå ja.
Matias Lundströms motion handlade om att stoppa all annan innerstadstrafik än den som är behörig. Han och miljöpartikollegerna ville också släppa cyklisterna fria att trampa i både riktningarna på alla gator innanför ringmuren.
Lars Thomsson noterade med viss uppgivenhet i rösten att detta var ännu en motion i raden om den eviga frågan - innerstadstrafiken.
- Det har jag lärt mig, att vad vi än beslutar, som kommer ändå inte alla att bli nöjda.
Med hänvisning till en pågående utredning med nya mål för innerstadstrafiken, ville han avslå motionen i väntan på det som komma skall.
- Vi måste bland annat slå fast vad som är rätt nivå på trafikmängden. Är det 12 000 fordon per dygn som i dag? Det har varit mer än det dubbla.
Matias Lundström talade sig varm för trafikbegränsning året runt och redovisade en miniundersökning (till 143 personer) där 65 procent svarat ja på bilförbudsförslaget. 88 procent svarade att deras inköpsvanor inte skulle ändras om det blev bilförbud året om.
Roland Norbäck ville göra det besvärligt och dyrt för bilismen som ett sätt att minska trafiken.
Lars Thomsson:
- Det avgörande är vad handeln tycker, tar man en gång död på innerstadshandeln är det svårt att få den tillbaka.
Motionen röstades ned med 60-11.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om