Får man dräpa en diktator?

Hur förhåller sig det som nu sker i Irak mot grundbudet "Du skall icke dräpa?". Finns det en rätt eller tillåtelse att slå till i god tid, att medvetet göra sig av med en diktator?
Dessa och andra aktuella frågeställningar diskuterar biskop Biörn Fjärstedt i en skrivelse till präster, diakoner och församlingar i Visby stift.
Han menar att vi måste lyfta oss själva över åskådarens nivå och be för världens nöd. Fred på jorden och fred med varandra är människans kallelse i världen.

Gotland2003-03-22 04:00
I den kristna trostraditionen finns, självklart, en stark och oftast radikal pacifistisk grundhållning. Vi sjunger om och om igen i mässan, sången från höjden: "Ära åt Gud i höjden och frid på jorden...", konstaterar biskop Biörn.
­ Men det finns också tankar och traditioner att ondskan i vissa miljöer kan gripa omkring sig och sätta sig fast så pass att det kan bli nödvändigt att slå det onda emot med svärd.
Mot detta ställer han Jesusordet om att "den som tar till svärd, skall med svärd förgås".
­ Fram och tillbaka genom tiderna och just nu ända upp i FN och dess säkerhetsråd frågas om det ur kristen och allmän humanistisk synvinkel finns ett rättfärdigt försvarskrig. Fast även uttrycket "rättfärdigt krig" smakar illa i munnen.
­ Finns det en rätt eller tillåtelse att slå till i god tid, att medvetet göra sig av med en diktator? Återigen tvingas var och en av oss att pröva sin grundhållning i dessa svåra ting.
När nu krigshandlingarna är i full gång är det inte läge att teoretisera, hur vktigt det än är att göra reda för sig själv vilken vår kristna hållning måste vara, utan att gå in i bön och förbön menar biskop Biörn.
Vi vet med säkerhet att människor kommer att dö och skadas, såväl soldater som vanliga människor i Irak och anhöriga.
­ Det skapades skönhet och naturens flöde av gåvor kommer att sargas. Motståndaren från ömse sidor kommer att demoniseras och hatet att odlas. Vad hjälper bön och förbön mot extrem mänsklig hårdhet? Mycket, måste vi tro enligt löftet om att tron kan förflytta berg. Låt oss lyfta oss själva över åskådarens nivå och be för världens nöd, manar biskop Biörn.
I kristen tradition finns från allra äldsta tid en handling och symbol; fridshälsningen, som delas just före mottagandet av Kristi kropp och blod i mässans bröd och vin: "Herrens frid vare med dig".

Biskop Biörn Fjärstedt:
­ Nästan banalt kan det synas i ljuset av det som nu sker. Men vi måste ju börja någonstans och med oss själva. "Fred på jorden" och fred med varandra är vår kallelse i världen.
­ Låt oss innerligt och även trotsigt mot det onda och inför Gud den allsmäktige be om fred i världen och be för alla som nu drabbas av krigets fasor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om