Får dubbla sitt vatten- uttag från Bästeträsk

Gotlands kommun får det begärda tillståndet om ett kraftigt ökat uttag av vatten från Bästeträsk.Miljödomstolens dom i går ger kommunen rätt att ta ut maximalt 22 liter ytvatten per sekund mot dagens tio.

Vattenväg. Bästeträsk synades i går av miljödomstolen, som ska avgöra om kommunen får fördubbla uttaget av sötvatten därifrån. Utloppet till Arån granskades, eftersom regleringen där är väsentlig för flödet i ån och bland annat havsöringens möjligheter att leka. foto: rolf jönsson

Vattenväg. Bästeträsk synades i går av miljödomstolen, som ska avgöra om kommunen får fördubbla uttaget av sötvatten därifrån. Utloppet till Arån granskades, eftersom regleringen där är väsentlig för flödet i ån och bland annat havsöringens möjligheter att leka. foto: rolf jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-10-15 04:00
Av vattenuttaget skall maximalt 12 liter per sekund användas till dricksvattenförsörjning och 10 sekundliter till Högskolans forskningsstation i Ahr som redan i dag använder Bästeträskvatten. Sammanlagt ökar då årsuttaget med cirka 380 000 kubikmeter vilket kan medföra en sänkning av vattennivån i träsket med som mest fem centimeter.
Förutom vattenuttaget ges tillstånd för anläggande av intagsledning, pumpstation jämte väg och råvattenledning samt därtill hörande arbeten (kostnadsberäknat till två miljoner kronor) inom Natura 2000-området Bästeträsk. Kommunen får också dispenser från gällande naturreservatsbestämmelser samt bestämmelserna om strandskydd på fastigheten Fleringe Smiss 1:1.
Avsikten med utbyggnaden är enligt kommunens ansökan att bristen på dricksvatten på norra Gotland är akut. Genom det ökade uttaget tryggas den framtida vattenförsörjningen på norra ön och i ett första steg i Fårösund.

Yttranden
De tunga instanser som beretts tillfälle att yttra sig har varit positiva till projektet.
Negativa synpunkter har bland annat framkommit från medlemmar av Östra Gotlands vattenråd som avstyrkt tillstånd. Man menade att tillrinningen inte är tillräcklig och att den ansökta verksamheten skulle ge allvarliga skador på ekosystemet i Bäste-träsk som i stället borde få fortsätta att vara en oexploaterad resurs. Genom att täta avloppsledningar och på så sätt hushålla bättre med dricksvattnet skulle det ökade behovet kunna tillgodoses.
Miljödomstolen menar dock i sin bedömning att en sådan lösning endast har karaktären av fortlöpande underhåll och inte innebär en lösning av det ökade dricksvattenbehovet av god kvalitet till Fårösund med omnejd. Däremot är det självfallet mycket viktigt att kommunen ser till att successivt sköta sina avloppsledningar.

Prövotid
Magnus Engström, Smiss 1:18, ville se att det yrkade vattenuttaget begränsades till högst hälften under en tioårig prövotid vilket också gott och väl skulle täcka dricksvattenbehovet.
Miljödomstolen anser dock att den sökta verksamheten inte innebär några fluktuationer utöver vad som redan är tillåtet enligt gällande vattendom. Det nu aktuella vattenuttaget kommer att medföra en helt obetydlig påverkan på miljön. Någon begränsning av uttaget till högst hälften under en prövotid är därför inte motiverad.
Efter huvudförhandlingen 9 september har Ahrs samfällighetsförening yttrat sig. Föreningens huvuduppgift är att bevaka att det vatten som försörjer de 12 anslutna fastigheterna, och som tas ur Bästeträsk, är av god kvalitet. Man hemställde därför om att få bli sakägare i målet. Miljödomstolen lämnar yrkandet utan bifall.
Domen kan överklagas till Miljööverdomstolen senast 4 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om