Fång på vintern förbryllar veterinärer

Flera gotländska hästar har insjuknat i fång under de senaste månaderna. Det här är något som förbryllar eftersom sjukdomen oftast uppkommer vid betessläpp på sommaren.

Gotland2009-02-27 10:21

- Ja, jag upplever att det är mer fång än vanligt just nu, säger Ebba Funeson, veterinär på distriktsveterinärstationen i Roma.
Ebba Funeson har diskuterat den ökande fångförekomsten med sina kollegor.
- Vi funderar naturligtvis på vad det här beror på.  När jag tidigare i veckan besökte en fånghäst  berättade ägaren att de precis fått en ny laddning med hö. Kanske härstammade den  från ett extra kraftigt hö från förra sommaren, funderar Ebba Funeson.

Ebba Funeson vill dock påpeka att detta bara är teorier. Klassikt är att sjukdomen uppträder när hästen fått i sig ett foder med ett högt kolhydratinnehåll.
-  Det är mycket viktigt att allt kraftfoder tas bort ur hästens kost när fång konstaterats, säger Ebba Funeson.
Det hö man utfodrar hästen med kan med fördel blandas ut med lite halm,tipsar Ebba Funeson.

Ebba Funeson poängterar dessutom något som säkert kan vara extra svårt för hästägare att hålla när hästen är sjuk:
-Inga godsaker till hästen. Det är otroligt viktigt. Vi kan sätta in hur mycket behandling som helst, men smyger man till sin häst godsaker, då stjälper man hela behandlingen. Jag förstår att det kan vara svårt att hålla, men det är verkligen jätteviktigt. Annars gör man sig själv och hästen en otjänst.
 
Även underlaget är viktigt för hästens tillfrisknande. Hästen skall hållas inne, och underlaget bör vara mjukt. Mycket mjukt. Ungefär som i din egen säng:
- Du skall kunna falla bakåt i boxen utan att slå dig. När jag kommer ut till en del hästägare har de strött med halm, men inte alls tillräckligt för att avlasta hästens hovar.
        
Hårt och knaggligt underlag kan utlösa fång hos hästar som tidigare burit sjukdomen.
-  Tidigare i vintras när det var barmark, trodde jag att den ökande förekomsten av fång berodde på att hästarna hade det för jobbigt med underlaget i hagarna. Men nu har ju snön kommit, och vi får forfarande in samtal från hästägare med sjuka hästar. Den teorin tycks alltså inte stämma, säger Ebba Funeson.
 
Fång går att bota, men de hästar som drabbats har en jobbig tid fram till tillfrisknandet. Avlivning kan  komma i fråga vid mycket allvarliga fall.
- De kan  lida och ha mycket ont. En del hästar blir liggande helt utslagna. Ibland måste vi därför ta ett beslut om avlivning när sjukdomen uppträder gång på gång. Lidandet blir helt enkelt outhärdligt, avslutar Ebba Funeson.

fång sjukdom hos häst och nötkreatur som är uttryck för en inflammation i hov- resp. klövläderhuden med utgjutning av vävnadsvätska och försämrat samband mellan läderhuden och hornkapseln. I svårare fall leder den till deformation av hovarna resp. klövarna och är mycket smärtsam. Orsaken kan vara frisättande av histamin vid digestionsrubbningar i samband med stora kraftfodergivor eller gott bete, hos häst också efter förlossning. Snar behandling med inflammationshämmande medel kan hjälpa i akuta fall. I mer kroniska fall kan speciella hovbeslag göra nytta, men i många fall leder sjukdomen till att djuret måste avlivas.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om