Familjen valde att flytta – för att slippa bilen

Allt fler gör som familjen Svensson-Fältström: Man lämnar bilen hemma. Eller så gör man sig av med den; en stadigt ökande bilkurva vände plötsligt kring år 2021.

Mamma Caroline Svensson har en packcykel som hon skaffat ett ryggstöd till. Pappa Leo Fältström föredrar cykelvagn. På bilden åker storebror Eben med mamma och lillebror Stellan med pappa – men de kan även åka båda två med en förälder.

Mamma Caroline Svensson har en packcykel som hon skaffat ett ryggstöd till. Pappa Leo Fältström föredrar cykelvagn. På bilden åker storebror Eben med mamma och lillebror Stellan med pappa – men de kan även åka båda två med en förälder.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2025-03-12 05:05

Caroline Svensson och Leo Fältström, med familj, bodde tidigare i Lokrume. Men de blev inte särskilt långvariga där – ett år blev det, sedan gick flyttlasset till Visby.

Det huvudsakliga skälet var just transporterna.

– Vi kände att vi blev alldeles för bilburna där. Vi vill vara en cyklande familj, men landsbygden har begränsade möjligheter till det på grund av dålig cykelinfrastruktur. Därför blev det stan i stället, berättar mamma Caroline.

Hemma är numera en lägenhet på Broväg. De två barnen, Eben och Stellan, har dock sin förskola i en annan del av staden – så det är alltjämt några kilometers skjutsande som ska fixas, varje vardag.

– Men det låg i beslutet när vi valde förskola, att vi ändå skulle fortsätta cykla. Och det gör vi nästan alltid, det är väldigt få gånger vi tar bilen.

Men ni har ändå kvar den alltså?

– Ja. Vi använder bilen någon gång i veckan, när vi storhandlar eller gör en utflykt, säger Caroline Svensson.

undefined
Gotland är biltätast per person – om man tittar på länsnivå. Jämförs i stället kommuner kommer Gotland på plats 64 av 290.

Gotland förblir en fordonstät plats: 600 aktiva personbilar per tusen invånare gör att Gotland alltjämt toppar länslistan.

Men siffran är så sakteliga på väg neråt. Ser man på kurvan för det totala antalet bilar blir trendbrottet ännu tydligare; från 2010 till 2020 ökade mängden påställda bilar stadigt, med ett par hundra nästan varje år – men sedan planade det ut och började sjunka i stället.

Statistiken gällande medelkörsträcka är något brokigare, men även här syns en skillnad från år 2020. Det handlar om ungefär hundra mil mindre, per öbo och år, jämfört med 2010-talet.

Varför detta plötsliga trendbrott? Det är ingen enkel fråga.

Familjen Svensson-Fältström tänker att fler kanske har gjort likadant; att man väljer Visby för att välja bort bilen. Men nej, det verkar faktiskt inte pågå någon kraftigare urbanisering just nu.

Drygt 40 procent av gotlänningarna bor i Visby – och så har det sett ut under hela 2020-talet hittills, utan större skiftningar.

Enligt Petra Ahlman, projektledare inom transport på Energicentrum Gotland, finns det ett antal andra faktorer som i stället spelar in:

– Det går inte att hitta ett enda orsakssamband, eftersom detta är så brett och genomsyrar alla områden och förändringar i samhället. Såklart har corona-tider haft sin effekt, samtidigt med tuffare ekonomiska tider med högre bolåneräntor. Gotlands åldrande befolkning börjar så småningom synas i statistiken, så kanske fler som blir beviljade färdtjänst? Men jag ser det såklart enbart som positivt; vi är redan biltätast i landet och det kan inte växa i all evighet – och får inte om vi ska nå våra klimatmål, kommenterar Petra Ahlman på Energicentrum Gotland.

Då hennes arbetsplats fick med några frågor i SCB:s senaste medborgarundersökning, har de nyligen fått reda på att 30 procent av gotlänningarna anser sig ha minskat sin bilanvändning det senaste året.

– Det är en självuppskattning, så det ska nog tas med en nypa salt, men det ser naturligtvis bra ut, säger Petra Ahlman.

undefined
”Visst finns det en ökande miljömedvetenhet”, säger Petra Ahlman på Energicentrum.

Hon tror att hemmajobbandet under pandemin är en viktig pusselbit i sammanhanget:

– Vanorna ändrades då, vilket gav en push till möjligheten att lämna bilen hemma. Samtidigt är det många arbetsgivare som nu kräver att man ska tillbaka till arbetsplatsen igen, då kan vanan bli svårare att hålla i.

Petra Ahlman har dock ytterligare en teori, som handlar om att ”mindre bilberoende individer” väljer Gotland:

– Vi har ju en del både in- och utflyttning. Våra undersökningar visar att öns nyinflyttade är de som reser mest hållbart – och som också vill göra det ännu mer, berättar hon.

Den uppgiften stämmer också väl med ökande bussåkning; enligt Energicentrums siffror gick användandet av gotländsk kollektivtrafik upp med drygt fyra procent 2024, jämfört med året innan.

I riket blev antalet personbilar faktiskt marginellt fler 2024, jämfört med 2023. Men trendbrottet gällande fordonsägande syns ändå även nationellt, med en stadigt ökande kurva under 2000-talet – som plötsligt planar ut kring 2021.

Därför blir det relevant att även höra ”riksanalysen”, från statistikern Anette Myhr på myndigheten Trafikanalys, som ligger bakom siffrorna:

– Det finns ingen enskild förklarande faktor. Men 2023 och 2024 har nyregistreringen fortsatt varit på en låg nivå samtidigt som avregistreringarna varit höga. Vi har också haft en lågkonjunktur som kan ha påverkat möjligheten till bilåkande, säger hon.

Att färre samtidigt skaffar ny bil anses ha delvis med konjunkturen att göra – men även en osäkerhet kring vilket drivmedel man ska välja.

Fler avregistreringar beror, enligt Anette Myhr, på ökad export; bland annat kronkursen gör att fler bilar har lämnat landet och alltså registreras någon annanstans.

På Gotland är ju dessutom epa-trenden ett faktum – många av våra personbilar har gått och blivit A-traktorer i stället. Dessa fordon sköt faktiskt i höjden ungefär samtidigt som bilnedgången började: 553 gotländska A-traktorer är en fördubbling sedan 2020.

Men det går fortfarande 66 bilar på varje epa, så detta får anses vara bara ännu en faktor bland många.

Åter till familjen Svensson-Fältström. De har sina egna skäl till att hålla bilåkandet på ett minimum:

– Med risk för att låta som lite av en hurtbulle, så ser jag bara fördelar med att cykla i stället. Bättre hälsa, vi sparar pengar – men främst är det väl att klimathjärtat mår bra, svarar mamma Caroline.

Har ni också funderat på att faktiskt göra er av med bilen?

– Vi har undersökt det, både att åka kollektivt och att ha en bilpool i grannskapet. Men vi kom fram till att det blir jätteklurigt, logistiskt.

undefined
Familjen Svensson-Fältström bor på Broväg i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!