"Fallskärm är rimligt"
Kommunalrådet Eva Nypelius (C), 47 år, kan pensionera sig vid nyår om hon vill. Kommunens pensionsavtal för politiker ger henne rätt till cirka 35 000 kronor i månaden ända tills hon fyller 65 år.- Jag tycker nån form av fallskärm är rimligt. Men jag tänker inte luta mig tillbaka än, säger hon.
Foto:
Klintboms pension
Pensionens storlek beror dels på hur många år man tjänstgjort och dels på vilken lön man haft.
Samma rätt har under lång tid gällt för alla andra avgångna heltidspolitiker.
Hennes partikollega och företrädare som kommunalråd, Hans Klintbom, har till exempel uppburit visstidspension sen han avgick efter valet 2002.
Han fick då rätt till drygt 25 000 kronor i månaden, men beloppet har varierar något beroende på vilka övriga inkomster han haft. Enligt kommunens lönekontor får han idag 21 838 kronor i månatlig pension.
Miljonutgifter
Sonia Landin (S) och Björn Jansson (S) är andra visstidspensionärer som får lön för tidigare utfört arbete i kommunens tjänst.
För kommunen innebär systemet en utgift på ett antal miljoner per år. Men man följer ett centralt avtal och den allmänna uppfattningen är att systemet är rimligt. Särskilt sedan det skrevs om för fyra år sedan och man införde en åldergräns på 50 år för att pension ska utbetalas.
- Det stack lite i ögonen att en 35-åring med det tidigare avtalet kunde få pension i princip hela livet. Det känns bra att vi fått det reglerat, säger Gun Tidestav, personaldirektör i Gotlands kommun.
Att Eva Nypelius har rätt till pension trots att hon inte fyllt 50 år beror på att hon på grund av att hon jobbat så länge går efter det gamla avtalet.
För ung för pengar
Kommunalrådskollegan Lars Thomsson (C), 46 år, som också måste lämna sin tjänst vid årsskiftet, kommer däremot inte att få någon pension. Just på grund av sin ålder.
Han har i stället rätt till så kallad avgångsersättning som i hans fall utbetalas under ett år och uppgår till cirka 80 procent av lönen.
Eva Nypelius tycker det är rimligt att det finns nån form av avgångsvederlag för politiker.
- Man bör ha möjlighet att ställa om, jag tror inte man kan räkna med att politiker ska jobba ideellt, säger hon.
Men måste villkoren vara bättre än för vanliga löntagare?
- Det kanske krävs för att få personer som är beredda att ta de här ganska tuffa uppdragen, säger hon.
Möjlighet att ställa om
För egen del tänker hon dock inte slå sig till ro som pensionär. Inte än.
- Nej, jag är nog inte den typen som lutar mig tillbaka. Men jag tycker jag kan vara värd att få några månader då jag kan fundera i lugn och ro och planera för min framtid, säger hon.
Och det är så man ska se visstidspensionen, tycker hon. Som en möjlighet till omställning för heltidsengagerade politiker som av olika skäl fått avgå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!