Fågeltema vid Folkmusikdagen i Boge
Svanpolska, gökpolska, orrepolska, alfågelvals - samt en polska som påminde om rödhakens läte.Det var några av de låtar som spelmännen Sven-Ingemund Svantesson och Catarina Bylund framförde under temat "fåglar" vid Folkmusikdagen i Boge på söndagen.
Spelplats var den gröna gräsmattan som omramades av bland annat en agtakstäckt byggnad vilket bidrog till den rätta atmosfären.
Sven Wessman ledde programmet som bestod av omväxlande spel och dans.
<span class=MR>Roligt att härma</span>
Sven-Ingemund Svantesson och Catarina Bylund, andragenerationen av Nordergutarnas spelmanslag, hade således valt fåglar som tema för sitt låtval.
Spelmän har ibland tyckt det varit roligt att härma fågelläten.
Av dessa förekommer svanen i form av svanpolskor och svanvalser oftast i den gotländska repertoaren, konstaterade Sven-Ingemund Svantesson.
Och duon inledde också fågeltemat (första låtval var som tradtionen bjuder "Nordergutarnas gånglåt") med just en svanpolska, ur Fredins Gotlandstoner och efter Karl Lundin, Fröjel.
Inte den vanligaste svanpolskan och inte framförd på många år.
Därpå följde en gökpolska efter Hugo Larsson, Tingstäde.
Vanligast på Gotland som låttema är alfågeln. Det finns en uppsjö av alfågelvalser med identiskt tema. Vissa är dock mer varierade som denna efter lotsen Albert Nordström, Fårösund.
En enda orrepolska finns på ön, också denna efter flitige Hugo Larsson, "Skomakarlasse".
En jäkligt svår polska, konstaterade Sven-Ingemund, och den bjöd också på synnerligen intrikata turer.
Av samma orsak, svårighetsgraden, avstod han från att ge sig på faderns "Trastdrill"
Den vanliga versionen av "Svanpolska" följde innan duon avslutade med "Blinde Hans polska". Inte skriven för att imitera något fågelläte men Sven-Ingemund tyckte den lät som rödhaken låter och därmed platsade den in i repertoaren.
<span class=MR>Bogelåt</span>
Nästa generations spelmän representerades av Maria Wernberg och Linnea Fredriksson. De hade bland annat lyckats hitta en låt om socknen man befann sig i och troligen öns enda om Boge, "Brudmarsch från Boge".
I övrigt bjöd de bland annat på "Noaks polska" samt "Galne Briten".
20-talet dansare i olika åldrar från Norra Gotlands folkdansgille bytte av varann i hettan, ackompanjerade på dragspel av - som sig bör - Nisse Bergklint.
Det här med folkdans är internationellt och spritt över landet, konstaterade Sven Wessman sedan dansarna utfört danser från Göinge och Landskrona i Skåne samt Fryksdalen i Värmland. Nu äntligen blir det äkta gotländskt, "Lurvige bain u hasar".
Spelmansmusik och Allspel avslutade Folkmusikdagen vid Vike minnesgård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!