Facklig kritik mot föreslagen omorganisation på högskolan
Vissa tjänster på högskolan föreslås försvinna, andra ska göras om.Vilka som kan gå respektive stanna, är dock oklart.Någon konsekvensanalys är inte presenterad.- Det är allvarligt, säger Marie Engegard, ordförande i fackförbundet ST på högskolan.
- Det blev en väldig uppståndelse, säger hon och konstaterar att det sedan presenterades befattningsbeskrivningar för de tjänster som ska bli kvar.
Många kände inte igen sina egna tjänster och några är inte ens behöriga att söka till dem, säger Marie Engegard.
- Man har inte pratat med personalen om vad det innebär, om det blir massuppsägning eller om man tänker ge dem som berörs vidareutbildning. Det är allvarligt.
Oklart antal
I dagsläget finns ett femtiotal anställda i högskolans förvaltning. Den förväntade besparingen på fem miljoner kronor, beräknas motsvara tio tjänster.
- Även det är oklart. Befintliga avdelningschefer blir nedflyttade men får behålla sina löner, samtidigt som man ska nyrekrytera folk med högre utbildning.
Omorganisationen ska MBL-förhandlas på fredag och Marie Engegard menar att det fackliga utgångsläget är klart.
- Vi måste få se en konsekvensanalys från ledningen. Man tar bort tjänster från en redan överbelastad verksamhet. Att minska personalantalet när studentantalet ökar, kommer att innebära en kraftig försämring för studenterna.
En omorganisation är i sig inget dåligt förslag, menar Marie Engegard.
- Vi behöver samarbeta bättre och utnyttja våra resurser bättre, men här skär man ner på fel ställen.
Var man kan skära, det måste en konsekvensanalys visa, anser ST-ordföranden.
- Det är ju ekonomin som ligger till grund för det här och vi måste diskutera om vad målet är - därefter göra upp om vilka tjänster vi ska ha.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!