Fixar-Malte var en service som socialtjänsten införde 2008 som hjälp åt äldre. Tjänsten personifierades av Per-Åke Olsson som åkte runt och bytte glödlampor, klev på stegar och gjorde annat för att minska antalet fallolyckor med äldre. Sådana kostade då över tio miljoner kronor om året, så att satsa en halv miljon kronor på att minska olyckorna sågs som en ren besparing.
I december 2009 beslutade socialnämnden att avskaffa tjänsten, för att spara pengar. I valrörelsen året därpå lovade dock både Moderaterna och Socialdemokraterna att återinsätta Fixar-Malte.
Det är nu gjort, men inte i form av en person utan som en pott pengar som frivilligorganisationer kan få del av för att hjälpa personer över 67 år. 100 000 kronor finns för 2012 och förra veckan gick ansökningstiden ut.
Brandskyddare vill fixa
De tre som ansökt om att få vara med är SPF Fårö, Brandskyddsföreningen samt Återanvändarna Gotland. (Återanvändarna är en ekonomisk förening som i fjol öppnade butik för begagnade prylar. Verksamheten ger även sysselsättning för arbetslösa.)
Mest vill Brandskyddsföreningen ha - hela potten. SPF Fårö ansöker om 2 700 kronor medan Återanvändarna inte anger något belopp.
- Vi kan köra igång direkt, säger Yngve Olsson i SPF Fårö som ansökt om att få milersättning.
Brandskyddsföreningen har i år i samarbete med Brandförebyggarna startat projektet "Tryggare bostäder på Gotland". Fyra personer gör hembesök för att prata brandsäkerhet och i samband med det tänker sig föreningen att Fixar-Maltes tjänster kan integreras.
- Vi kan åta oss uppdraget att hänga upp gardiner och byta glödlampor också, säger föreningens ordförande Jan Bejrum.
"För krångligt"
Det märkliga är att Röda korset, som varit pådrivande för att få Fixar-Malte tillbaka, inte lämnat in någon ansökan.
- Vi hade en idé om att ha en beställarcentral och låta Kupan i Visby, Hemse och Slite vara baser med åtta-tio personer på varje ställe, berättar Göran Wahlqvist.
Den modellen beräknades kosta 250 000- 300 000 kronor, mer än dubbelt så mycket som socialnämnden avsatt.
- Regionen satsar för lite. Dessutom är systemet för krångligt. Man ska ansöka om att få vara med och sedan få ut pengar i efterhand när man redovisat sina kostnader. Tänk dig bara att hålla ordning på och redovisa alla milersättningar. Det blir för mycket administration, tycker Göran Wahlqvist.
Så Röda korset avstår. Och socialförvaltningen verkar inte nöjd med de tre ansökningar man fått in. Nyligen beslutade man att förlänga ansökningstiden.