Länsstyrelsen öppnade under lördagen upp dörrarna för allmänheten och bjöd in till öppet hus. Ett stort antal anställda var på plats för att berätta om verksamheterna och besökarna bjöds på ingående rundturer samt olika seminarier. Dock var det inte någon större uppslutning av besökare. Cirka femtio personer sökte sig till lokalerna på Wisborg.
– Det är färre än vad vi hade hoppats på. Förhoppningen var att kunna locka hit omkring 200 besökare, möjligen kan vädret ha spelat in, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård.
Hon ser ändå ett stort värde med dagen.
– Det blir som en slags internutbildning för våra anställda. Nu får de möjligheten att lära sig mer om andra delar av verksamheten än den del de arbetar med, och samtidigt lära känna varandra lite bättre, säger landshövdingen.
Det är första gången det anordnas öppet hus på länsstyrelsen. Än så länge är det för tidigt att säga om det blir ett återkommande arrangemang.
– Vi får utvärdera den här dagen först, säger Cecilia Schelin Seidegård.
Kjell Norman är chef på landsbygdsenheten.
På enheten erbjöds besökarna för dagen en ingående rundtur i verksamheten, som innefattar EU-ersättningar, landsbygdsprogrammet samt djurskydd.
– Åttio procent av den totala mängden livsmedel som produceras på Gotland exporteras från ön. Bland annat produceras det dagligen sex liter mjölk per gotlänning, informerar Kjell Norman.
En av de som under dagen besökte Länsstyrelsen var Ingrid Söderlund från Sjonhem.
– Jag har varit på de olika rundturerna. Sedan lyssnade jag även på ett seminarium som länsveterinären Agneta Karlsson Norström höll om säker mat. Det var givande information om smittskydd och så vidare, säger Ingrid Söderlund.