Få återbetalningskrav för indragna stödrätter

De flesta lantbrukare som fått stödrätter indragna av Jordbruksverket slipper betala tillbaka felaktigt utbetalda stöd.

Gotland2010-01-25 13:51

Jordbruksverket har fått många samtal från oroliga lantbrukare efter de beslut om indragna stödrätter som skickats ut till många av landets lantbruksföretag. Men endast ett fåtal behöver betala tillbaka felaktiga stöd. Har man förljt stödreglerna även tidigare behöver man inte vara orolig.

I de flesta fall får lantbrukaren behålla vad som betalats ut under tidigare år för den indragna stödrätten, det vill säga att indragningen inte resulterar i något återkrav.

Om lantbrukaren gjort fel i sin ansökan eller borde ha insett att utbetalningen var fel kan det bli tal om återbetalning, om beloppet överstiger 900 kronor.

Vid årsskiftet skickade Jordbruksverket ut beslut om indragna stödrätter till cirka 20 000 lantbrukare i hela landet, till följd av ändrade regler. Jordbruksverket beklagar att många lantbrukare inte fick förhandsinformation innan beslutet skickades ut.

En lantbrukare slipper återkrav av gårdsstöd om:

- den felaktigt utbetalda summan är lägre än 900 kronor för respektive år
- lantbrukaren har följt befintliga anvisningar och regler och det var mer än 12 månader sedan lantbrukaren fick den felaktiga utbetalningen. I normalfallet gäller alltså att stödrätter som dragits in för betesmarker som uppfyllde den tidigare definitionen, men inte den nuvarande, inte leder till återkrav. Exempel är gårdsstöd som vi har betalat ut för skogsbeten och alvarbeten. Denna mark var enligt de svenska reglerna godkänd till och med 2008 men inte 2009.
- en lantbrukare har fått en felaktig utbetalning för en inköpt eller inhyrd stödrätt, under förutsättning att köparen rimligen inte kände till det ursprungliga felet med stödrätten. Det innebär i normalfallet att den som köpt några stödrätter via en stödrättsförmedlare eller per annons inte får något återkrav, men den som köpt, ärvt eller övertagit en hel gård inklusive stödrätter kan få ett återkrav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om