Få änder men många havsörnar
Helgens kraftiga västvind gjorde att fågelskådarna som räknade fåglar längs Gotlands västkust fick färre noteringar än normalt.
- Jag såg sju havsörnar. Så många har jag aldrig sett på en och samma dag tidigare.
Det var inte bara på Gotland som det räknades simfåglar i helgen. Över 500 ornitologer var ute för att kontrollera fågelbestånden på ett hundratal utvalda områden längs Östersjöns kuster. Den svenska insatsen ingår i ett större projekt som sysselsatt 20 000 personer över hela Europa den här helgen.
Fler än vanligt
Fler fåglar än vanligt har stannat kvar på Gotland den här vintern. Även om intresset var riktat mot stränderna såg Sivert Söderlund 15 starar i Eksta.
- Det är väl i och för sig inte något ovanligt. Det finns alltid starar som stannar kvar, säger han.
Tillsammans med Lasse Ericsson och Oskar Kullingsjö var Sivert Söderlund ute och räknade fåglar längs öns västkust, från Djupvik till Klintehamn. I år var det inte så lättskådat eftersom fåglarna sökt sig långt in i vikarna för att hitta lä.
- Det finns nog lika många fåglar i år som i fjol, men den här gången var det svårare att hitta dem. Många har nog flyttat över till östra sidan av ön, där det är mer lä, säger Sivert Söderlund.
Normalt brukar man kunna se alfågel, men de ligger kvar ute till havs även om vädret är hårt och i år gick de inte att upptäcka i den grova sjön.
1 000 viggar
I Klinteviken räknade Sivert Söderlund till 1 000 viggar. Vigg blev helgens vanligaste fågel, följd av gräsand och bergand.
Ornitologerna noterade även att förekomsten av både havsörn och kungsörn verkar vara på uppgång. Under lördagen noterade Sivert Söderlund sju havsörnar och fyra kungsörnar. Till de mer ovanligare observationerna hör även en varfågel.
De gotländska resultatet ska nu rapporteras till Ekologiska institutionen vid Lunds universitet. Projektet leds av Leif Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!