F-kassan krävde sonen felaktigt på pappans pension

Gång på gång krävde Gotlands försäkringskassa sonen på sin döde fars pension. Trots att pengarna aldrig hade betalats ut. Nu får kassan skarp kritik
av justitiekanslern och ska
betala ett litet skadestånd på 300 kronor.

Gotland2004-12-15 06:00
?X har i en redan svår livssituation drabbats av försäkringskassans bristfälliga handläggning. Trots påpekanden från X har kassan återkommit med krav. Jag utgår från att kassan med anledning av händelsen har funnit anledning att se över sina rutiner för att förhindra ett upprepande?, skriver justitiekanslern i sitt beslut.
Det var i april 2002 avled pappan. Enligt en uppgift i en databas hos försäkringskassan hade pensionen för maj månad betalats ut. Försäkringskassan skickade då ett brev till dödsboet med krav om återbetalning. Sonen, i fortsättningen kallad X, ringde upp försäkringskassan och talade om att ingen pension hade betalats ut för maj månad.
Men trots detta så skickade kassan ett halvår senare ut en påminnelse om kravet. Efter ett nytt telefonsamtal från X upptäckte kassan att ett fel hade begåtts. En handläggare hade stoppat utbetalningen för maj. Men hade glömt att göra en så kallad minusackumulering av pensionen för maj månad. En anteckning om att pensionsutbetalningen hade stoppats visade sig också finnas i akten.
X har Efter det inträffade vänt sig till justitiekanslern. Han har begärt att från staten få kompensation för den felaktiga och oseriösa behandling som skett i hans ärende. Han begärde i sin skrivelse också att kassan skall se över sina arbetsrutiner för att undvika att liknande händelser inträffar igen.
Riksförsäkringsverket har i ett yttrande sagt att försäkringskassan har varit försumlig och gjort sig skyldig till en skadeståndsgrundande handläggning av ärendet. Men det finns ingenting i skadeståndslagen som ger X rätt att få ett skadestånd. I 2 kap. par. 3 står att ?den som allvarligt kränker någon annan genom brott som innefattar ett angrepp mot dennes person, frihet, frid eller ära skall ersätta den skada som kränkningen innebär?.
Man har även tittat på skadeståndslagens 3 kap. par. 2 om ersättning vid personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada som vållat vid försummelse vid tjänsteutövning. Och den paragrafen ger X rätt till något skadestånd, anser riksförsäkringsverket.
Justitiekanslern håller med och anser att X ska ha ersättning för utlägg som han har haft, bland annat telefonsamtal med kassan för att rätta till kassans felaktiga handläggning. Ersättningen i denna del kan skäligen uppskattas till 300 kronor, skriver justitiekanslern, som också beklagar att ärendet har dragit ut på tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om