Extremt torrt i öns marker

Det är torrt på Gotland och brandfaran är mycket stor. Än är det inte läge för eldningsförbud, men allmänheten uppmanas att vara försiktig:
- En liten cigarettfimp kan orsaka en stor brand, säger Kjell Lydänge på räddningstjänsten.

Gotland2007-06-08 06:00
Det finns olika sätt att mäta brandrisken i ett område. Man kan mäta hur torrt det är i markerna och man kan mäta hur torr växtligheten är.

Oavsett hur man mäter så betecknas brandrisken på stora delar av Gotland som mycket stor och på de inre delarna av mellersta Gotland är det till och med extremt torrt. Här klassas torkan i markerna in i den högsta skalan 5E - där E står för extrem.

I det här läget kan en brand utveckla sig mycket snabbt och häftigt. I många kommuner införs eldningsförbud när det är så torrt som det är just nu, men det gör man ännu inte på Gotland. Allmänheten uppmanas dock till stor försiktighet. Om man eldar måste man ha tillgång till både vattenslang och telefon:

- Man måste kunna släcka den eld som man startat och lyckas man inte med det så måste man ha möjlighet att larma, säger Kjell Lydänge.

Med den extrema torka som finns i markerna är risken stor att det uppstår en eldsvåda. Per Wikberg på räddningstjänsten uppmanar till särskild försiktighet i samband med exempelvis grillning: En engångsgrill får inte stå direkt på marken, utan gärna en bit över sten eller grus.

Skogsbrand
Men än är vegetationen inte så torr som den var exempelvis förra sommaren. Blir det en skogsbrand så är det därför fortfarande ganska lätt att få kontroll över den.

- Hade vi fått en skogsbrand förra sommaren så hade det kunnat få en våldsam utveckling. Då hade branden på Torsburgen kunnat jämföras med en grillkväll med grannarna, säger Kjell Lydänge.

På den skala som SMHI använder för torka går gränsen för den extrema torkan vid 28. Kjell Lydänge tror att vi på grund av klimatförändringar måste vänja oss vid att torkan ofta ligger över den nivån sommartid:

- När jag fick min utbildning för några år sedan fick jag veta att det var sällsynt att man passerade 30 på den här skalan, men förra sommaren var vi uppe på nivåer över 40! Så blir det när temperaturen ökar och nederbörden minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om