På Länsstyrelsen Gotland påbörjades en diskussion under måndag morgon om bemanning och andra förberedelser, i det fall statsminister Stefan Löfven skulle ha utlyst ett extraval. Det uppger Thomas Persson, chef för länsstyrelsens enhet för samordning och stöd, som arbetet med val sorterar under.
Vid presskonferensen kvart över tio kom så ett annat besked; Stefan Löfven avgår – och nu väntar nya talmansrundor. Huruvida de leder till en ny regeringsbildning eller inte återstår att se och alternativet att det ändå blir ett extraval finns i högsta grad med i bilden.
Så hur är då beredskapen om det blir ett extraval?
– Valorganisationen ligger fast, sen får vi se vilken tidshorisont det kommer att handla om. Vi är förstås beredda att hantera alla organisatoriska frågor som uppstår löpande, som till exempel att beställa valsedlar och organisera rösträkning. Från den nationella valmyndigheten och även andra instanser har det gått ut information att länsstyrelserna ska vara på alerten. Och även vi följer ju med i nyhetsrapporteringen, svarar Thomas Persson.
Han tillägger att "det stora arbetet" sker i kommunerna, i vårt fall alltså inom Region Gotland. Där är Jenny Melin valsamordnare. Till sitt stöd har hon ett kansli bestående av tre personer, på olika tjänstgöringsgrad. Den lokala valnämnden består av sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter med Arne Josefsson (C) från Rone som ordförande.
– Vi följer de instruktioner vi får från valmyndigheten, säger Jenny Melin inledningsvis.
Förberedelser inför ett kommande val har man gjort, rutinmässigt och utan dramatik, långt innan regeringskrisen blev ett faktum. Blir det inte extraval till riksdagen så stundar ju ett ordinarie val till både riksdag och kommun (Region Gotland) i september 2022.
– Vi har gått igenom valförrådet och inventerat sådant som skärmar, urnor och kuvert. Av miljöskäl har partivalsedlar, valsedlar utan namn på personer, sparats från föregående val, säger Jenny Melin.
Men utmaningar saknas inte. Gotland har 40 valdistrikt. De ska bemannas med vardera minst 8 röstmottagare, i vissa större distrikt fler. Därtill behövs 120 röstmottagare för förtidsröstning i olika lokaler.
– Det är mer än 500 personer som ska genomgå utbildning inför varje val, konstaterar Jenny Melin.