Extra skolpengar ska lyfta mattekunskaper

Resultatet på senaste nationella provet i matematik var nedslående för eleverna i årskurs nio. Men det pågår flera projekt för att lyfta gotlänningarnas kunskaper i matte.

Räcker inte. Matte Direkt är en bra bok, men man kan inte bara hålla på att räkna tal i en bok, tycker läraren Cecilia Henriksson som förra läsåret tog sin klass till riksfinal i matematiktävlingen Sigma Åtta.Foto: Rolf Jönsson

Räcker inte. Matte Direkt är en bra bok, men man kan inte bara hålla på att räkna tal i en bok, tycker läraren Cecilia Henriksson som förra läsåret tog sin klass till riksfinal i matematiktävlingen Sigma Åtta.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2010-12-03 04:00
Som GA berättade i går når var femte elev på ön inte målet för det nationella provet i matematik. Svenska elever har överlag svårt med matematik, men Gotland är något sämre än genomsnittet.
Staten är medveten om problemen, och har via Skolverket öronmärkt pengar till satsningar över hela landet.
Förra året fick skolorna i Hogrän, Eskelhem och Klintehamn 714 000 kronor.

Köper materiel
- Vi satsade mycket på fortbildning av personal. Lärare åkte på studiebesök. Vi var bland annat på matematikbiennalen i Stockholm, berättar Marie Andersson som är lärare i Eskelhem.
Skolorna köpte även in materiel.
- Matte får inte bara vara att räkna tal i en bok. Vi satsade på spel, litteratur och annat, säger Marie Andersson.
I våras fick två andra skolor på ön bidrag. Terra Nova-skolan fick 140 000 kronor, och Montessoriskolan fick 155 000 kronor.
- Vi har precis kommit igång med vårt projekt. Personal ska fortbildas, och så ska vi skaffa materiel så att eleverna kan jobba praktiskt, berättar rektor Anne Svensson vid Terra Nova-skolan.

Skogslektioner
Terra Nova-skolan kommer att ha en del lektioner i skogen, där man handfast ska lära sig matte genom att väga och mäta.
- Vi gjorde en enkät innan projektet startade. Många elever förväntar sig att matematik är att räkna i en bok, och att kunskaperna är bra att ha på högstadiet. Den bilden vill vi komma bort från. Vi måste få barnen att inse att matte är mycket mer, att många saker som man gör dagligen är matematik. Matten finns överallt, säger Anne Svensson.

Framgångar
Solbergaskolan har ett aktivt lärarlag som arbetar med att hitta alternativ till matteboken. De senaste två läsåren har två klasser nått framgångar i tävlingen Sigma Åtta.
Läsåret 2008-2009 nådde klass 8F semifinal, och året efter var 8E en av tre klasser i landet som gick till riksfinal.
Där slutade klassen tvåa, bara tre poäng efter Rättviksskolan.
Tävlingen bygger mycket på praktisk problemlösning.
- Hela klassen gjorde ett stort projekt där vi räknade ut vad som krävdes för att försörja hela Gotland med vindkraft, berättar Alice Johansson som var en av de fyra eleverna i finallaget.
När GA i går besökte klassen höll förberedde den som bäst ett prov i rymdgeometri, kunskaper som behövs till vårens nationella prov.
- Att bara räkna i matteboken räcker inte. Det behövs praktiska övningar för att göra ämnet intressant, och det är jättebra med ett lärarlag som sporrar varandra, tycker Cecilia Henriksson.

Mattespel
På Solberga får eleverna spela mattespel, bygga geometriska figurer, måla och göra mycket annat för att få in matematikkunskaperna.
För att ytterligare stärka kunskaperna erbjöd Komvux i höstas kvällskurser i matematik för föräldrar till gymnasieelever. Intresset visade sig vara svalt.
- Vi fick bara in två anmälningar. Men vi ger oss inte utan gör ett nytt försök i vår. Då riktar vi oss till föräldrar med barn i grundskolan, berättar rektor Jan Boström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om