Experten: Så löser du konflikterna på jobbet

Sedan facket hotat stänga en enhet hos Region Gotland har locket lyfts och andra börjat prata om sina problem på jobbet. "Att prata är den enda utvägen", menar psykologen Per-Nicklas Olofsson.

Per-Nicklas Olofsson har många års erfarenhet av att hjälpa arbetslag att få ordning på klimatet efter konflikter och uppslitande händelser.

Per-Nicklas Olofsson har många års erfarenhet av att hjälpa arbetslag att få ordning på klimatet efter konflikter och uppslitande händelser.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-02-09 11:09

Högen med näsdukar ligger ständigt framme mellan de två fåtöljerna i samtalsrummet.

– En del gråter jättemycket och det är inte farligt. Känslor är ett sätt att kommunicera på, säger Per-Nicklas Olofsson, chef på Avonova Gotland.

Bristen på just kommunikation ligger ofta bakom de flesta konflikterna på jobbet och är vardag i Per-Nicklas Olofssons möten med kunder.

– Det är fullt normala människor, som till och med är älskvärda, som i grupp-processen har gått vilse, säger han och berättar att konflikter hanterade på rätt sätt faktiskt är något bra och till och med nödvändigt för utvecklingen.

Efter en första tid på jobbet hamnar vanligtvis hela gruppen eller arbetslaget i vad experterna kallar en konfliktfas. Där testar man varandra och vem det går att lita på när det verkligen gäller.

– Här befinner sig de flesta grupper där man byter chefer och roller jämt och ständigt. Folk kan vara ganska otrevliga, öppet aggressiva eller helt tysta, säger Per-Nicklas Olofsson och berättar att det som ny chef är en stor utmaning att komma in på en sådan arbetsplats.

Att ha konflikter på jobbet, menar han, är något som är svårt att skaka av sig och det riskerar att påverka även fritiden.

– Det är slitigt och jobbigt som tusan. Det är en klump i magen och för det mesta jobbigt att gå till jobbet.

Problem med magen, sömnsvårigheter, huvudvärk och irritation, är vanliga reaktioner på stress och att man inte mår bra.

– Uppgivenhet och frustration. Man är arg på allt och alla och söker allierade –  som förstår en och som man kan prata med, säger Per-Nicklas Olofsson.

Men istället för att fokusera på vem som har rätt eller fel ligger lösningen i samtal, för att chefer och anställda ska få en vardag där det är "rimligt kul" på jobbet. Per-Nicklas Olofsson berättar om "tysta arbetsplatser" och grupper med lågt i tak, där man inte pratar med varandra utan om varandra – när den andra inte hör.

– Undvik baktaleri och försök se objektivt på vad det är som hindrar dig och det du vill, är hans råd.

Har kontakterna kört ihop sig med chefen menar han att den anställda ändå ska våga göra ett nytt försök att prata.

– Antagligen har du inget förtroende för chefen, men ta mod till dig. Det är få människor som är elaka och att alla har rätt till en god arbetsmiljö står i Arbetsmiljölagen, säger han och menar att alla, oavsett om man är chef eller inte, också har ett eget ansvar att förändra det som inte är bra.

Att ta in en utomstående konfliktlösare kan också vara en bra modell, men Per-Nicklas Olofsson menar att fokus måste ligga på verksamheten.

– Ganska ofta i grupper där folk mår dåligt har de fokus på relationer snarare än på verksamheten. Det händer att jag går in och frågar vad de får lön för, säger han.

Att ta tag i saker i tid, och inte låta små problem jäsa till surdegar, är ett annat av hans råd.

– Jag har varit med om att färgen på gardinerna slutade med att man fick byta lås och att en hel arbetsgrupp splittrades. Det var illa hanterat av konfliktundvikande chefer, säger Per-Nicklas Olofsson.

Hur stora konflikterna på arbetsplatsen än är påminner han om att jobbet inte är allt.

– Det är bara ett jobb och det viktiga är det som finns utanför.

Knutar på jobbet kan ta alltifrån några samtal till flera år, men de går att lösa.

– Absolut, det händer titt som tätt och ganska ofta, säger han. 

Råden från experten

Konflikter är i grunden positiva för utvecklingen, både på jobbet och hemma, men de måste hanteras på ett bra sätt.

Prata med varandra – inte om varandra och baktala inte en kollega eller chef.

Hitta balans i livet och gör andra saker som du tycker om med dem du tycker om.

Kärlek, god mat, vila, avslappning, återhämtning och lagom med fysisk aktivitet är bra. 

Ta hand om dig själv och hitta saker du mår bra av, gå i skogen, klappa hunden, trädgårdsarbete och att göra saker utomhus mår många bra av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!