Expert vill se en rejäl upprustning på Gotland

Nästa år kommer det att finnas stridsvagnar på Gotland igen. Men - de ska bara tas fram i händelse av krig. - Det är en liten förbättring av försvaret av Gotland, men inte tillräckligt, säger försvarsanalytikern Johan Tunberger.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-05-15 04:00

Riksdagen har beslutat att stridsvagnarna ska vara på plats senast den 31 december nästa år. Det handlar om 14 stycken stridsvagnar som ska magasineras, och de ska alltså inte ens användas till övningar.


Vill gå ett steg längre
Men att ställa stridsvagnarna oanvända i förråd har mött kritik. Riksdagsmannen Christer Engelhardt (S), har kritiserat beslutet att stridsvagnarna inte ska användas i övningar och nu får han medhåll av försvarsanalytikern Johan Tunberger, tidigare överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Han vill gå ett steg längre och ser helst en rejäl upprustning av försvaret på Gotland.

- Man borde ha en mekaniserad bataljon och ett modernt luftvärn utöver de styrkor som redan finns och som ska placeras på Gotland, säger han.


Stöd åt hemvärnet
Johan Tunberger har ofta kritiserat försvaret när det gäller att få de olika förbanden att fungera tillsammans.

- Placerar man ut stridsvagnar så borde man också ha utbildade besättningar som kan mobiliseras på kort tid. Då kan man ge stöd åt de hemvärnsförband som finns på ön, för att fungera fullt ut krävs mer styrkor kring dem.

Försvarsanalytikern menar också att Gotlandsgruppen borde få mer kvalificerade uppgifter.

- Man kan ha förband som är lite farligare för fienden än vad man har i dag. Det borde vara möjligt, det finns en stark uppslutning kring försvaret på Gotland, säger Johan Tunberger.

Mekaniserad bataljon

En bataljon är en militär enhet som omfattar från 400 till 1 200 soldater. Enligt 2009 års försvarsbeslut består en mekaniserad manöverbataljon av ett stabs- och understödskompani, tre skyttekompanier med Stridsfordon 90, ett stridsvagnskompani med Stridsvagn 122, samt ett trosskompani.

Källa: Försvars-makten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om