EU-projekt ska ge jobb på ön

I januari nästa år startar projektet Gotlandslärling. Det är LO som dragit igång det i samverkan med representanter för det gotländska näringslivet. Projektet vänder sig till alla arbetslösa som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen.
- Det finns ingen åldersgräns, ingen begränsning vad gäller branscher, säger projektledaren Conny Kristensen Gahnström.

Gotland2005-11-23 06:00
Conny Kristensen Gahnström och Barbro Ullberg Gardell har studerat ett liknande projekt i Värmland. Där uppnådde man mycket goda resultat.
- Mellan 88 och 92 procent fick fasta jobb efter projekttiden, säger Barbo Ullberg från Folkuniversitetet som håller i den teoretiska delen.

20 veckor
Lärlingstiden kommer att utgöras av 20 veckor och meningen är alltså att det skall leda till fasta jobb. Det är ingen praktiktjänstgöring. Det blir också en tre veckors introduktionsutbildning utöver de 20 veckornas lärlingstid.
- Meningen med introduktionsveckorna är att lärlingen skall lära sig något om sig själv, Säger Barbro Ullberg. Det blir en riktig djupdykning i ens inre.

Aktivitetsstöd
Under de 20 veckorna kostar lärlingsutbildningen inte företagaren någonting. Lärlingen får sin "lön" via det aktivitetsstöd som Arbetsförmedlingen administrerar.
? Vi vänder oss i första hand till företag med upp till tio anställda, säger Conny Kristensen. Och det skall helst vara företag som står i begrepp att anställa men som av en eller annan anledning avstått. Det kan vara att lärlingsperioden kostar för mycket. Men det kommer man bort ifrån med det här projektet.
Conny Kristensen räknar med att man skall få ut 60 lärlingar till fasta jobb under den tvåårsperiod som projektet pågår.
- Det får gärna bli fler, säger hon. Då blir vi bara glada.

1,5 miljoner från EU
EU Växtkraft Mål 3 bidrar med 1,5 miljoner till projektet. Resten kommer via aktivitetsstödet. Men de samverkande parterna, inte minst LO på Gotland, har bidragit med pengar så att man skulle kunna arbeta med att förbereda projektet.
- Vi har jobbat sedan 1 oktober med att jämna vägen, så att vi snabbt kan komma igång i januari, säger Barbro Ullberg.

Nio företag hittills
Conny Kristensen har jobbat med att redan nu ragga företag som är beredda att ta emot lärlingar.
- Vi har intagning två gånger om året vilket betyder att 15 lärlingar skall ut i januari, säger hon. Jag har hittills hittat nio företag, så jag tror inte det skall bli något problem att hitta lärlingsplatser. Vissa företag vill ha två lärlingar. Och alla branscher finns representerade, tillverkning, affär, data, hotell- och restaurang. Det jag hoppas på är lite fler lärlingsplatser inom lantbrukssektorn.

Företaget väljer lärling
Det är företagen själva som väljer vilken person som skall antas som lärling. Det är viktigt att det stämmer mellan företaget och lärlingen, anser man.
- Givetvis kan mycket hända under 20 veckor, säger Barbro Ullberg. Men om det absolut inte fungerar, då avbryter vi lärlingsutbildningen.
Även företagen erbjuds utbildning i sådant som handlar om att göra en utvecklingsplan, hålla medarbetarsamtal och i frågor som rör arbetsrätt och arbetsmiljö.

Omsätter 5 miljoner
Totalt med EU-pengar och aktivitetsstöd räknar med att projektet kommer att omsätta fem miljoner kronor under två år. När projekttiden är över är det meningen att det skall fortsätta som en av de arbetsmarknadsåtgärder som finns inom Arbetsförmedlingens ramar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om