EU-projekt på Gotland i tre år för sex miljoner kronor i korthet

Gotland ska under tre år leda ett internationellt nätverk för att öka samarbete skola-näringsliv. Det sker inom ramen för EU-programmet Leonardo och EU har beslutat bidra med tre miljoner kronor av de omkring sex som projektet beräknas kosta under de tre åren. I januari sjösätts projektet.
Som spindeln i nätet ska Jörgen Jonsson på barn-och utbildningsförvaltningen leda projektet från Gotland. Han har jobbat hårt för att få till det här nätverket, där inte mindre än 18 olika regioner/organisationer i Europa ingår.

Gotland2002-10-11 04:00
­ Detta är det största EU-projektet inom utbildningssidan som vi har haft på Gotland. Det är också ett av de största nätverken som har tagits fram inom EU:s Leonardoprogram, säger Jörgen Jonsson.
I två års tid har han jobbat med att få till projektet och med att få EU-pengar till det. Förra årets ansökan avslogs, men i år blev det positivt besked.
Jörgen Jonsson har i sex års tid jobbat med att få till mer samverkan mellan skola och arbetsliv. Det ledde bland annat till det tidigare nätverket Eac, som nu alltså har utvecklats till det betydligt större Glocal Education Business Partnership, förkortat GEBP.
I det nya nätverket finns även fem av de så kallade B7-öarna i Östersjön, Gotland, Åland, Ösel, Dagö och Öland. Saknas gör fortfarande Rügen och Bornholm. Huvuddelen av nätverket finns i norra Europa. Men det finns planer på att senare försöka få med länder i Sydeuropa.
<span class=MR>Stor gemensam databas</span>
Projektet är uppbyggt av olika paket, där tre stycken är ett slags huvudpaket när det gäller samarbete mellan skola och arbetsliv. Det handlar om att få med eleverna i samarbetet skola-arbetsliv. Det gäller också att förebygga utslagning av elever och sedan finns ett paket om att skapa lokala och regionala partnerskap mellan skola och näringsliv.
Det man får fram genom de här paketen skall sedan utvärderas och bli till olika delrapporter. Den uppgiften ligger på universitetet i Vasa i Finland. Allt samlas sedan på Gotland och härifrån läggs det in i en databas som alla i nätverket kan utnyttja.
­ Alla goda exempel som kommer fram kommer att finnas i den gemensamma databasen. Genom det här projektet får man reda på och kan använda varandras erfarenheter, exempelvis hur man gör i England eller i Finland, säger Jörgen Jonsson.
På Gotland har man jobbat med att förbättra samarbetet skola-näringsliv i flera år och man försöker få till en röd tråd, från förskolan upp till högskolenivå. Man har Snilleblixtar och Plankton och upp till Ung företagsamhet för gymnasieelever för att skapa entreprenörer och därmed nya företag på Gotland.
<span class=MR>Het fråga i Europa</span>
Men det handlar också om att engagera föräldrar och näringsliv kring varje skola. Det gäller även att skapa förutsättningar för elever att få praktik.
­ Det är en het fråga i hela Europa detta med hur man åstadkommer allianser mellan skola och arbetsliv. Där ligger Gotland långt framme. Men vi kan också lära av andra som har kommit långt på det här området, säger Jörgen Jonsson.
Han har fått lägga ner en hel del arbete på att få till nätverket och på att få pengar från EU till det treåriga projektet. Det har lett till kunskap om hur det byråkratiska systemet fungerar och hur man ska gå tillväga för att söka pengar. Det är mycket byråkrati. Ansökan var på 80 sidor!
­ Min uppgift är att vara spindeln i nätet, att skriva kontrakt med Leonardoprogrammet och sedan med alla parter i nätverket. Det innebär också mycket byråkrati. Men samtidigt ger det ett samarbete redan genom kontraktskrivandet.
­ Det här är marknadsföring av Gotland. Man skulle faktiskt kunna lägga ett centrum för internationell forskning om skola-arbetsliv här på Gotland, tror Jörgen Jonsson.
­ Jörgen jobbar nu på unionens uppdrag de närmaste 3-4 åren. Det är en hjärtefråga för honom att jobba med skola-arbetsliv, som han har gjort sedan 1996. Nu kröner han sin lärargärning med att jobba på EU:s uppdrag med det som han brinner för, säger Lars Danielson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om