EU påverkar även kyrkorna

Den fria rörligheten för människor inom EU är temat för den ekumeniska konferens som just nu pågår på Gotland.
Ett 70-tal representanter från kyrkorna i länderna kring Östersjön deltar.
De ska bland annat prata om vilken roll och vilket ansvar kyrkorna har när det gäller att främja en god integration.

Gotland2005-05-20 06:00
EU:s utvidgning för drygt ett år sedan, då bland andra de baltiska länderna och Polen blev medlemmar, ses som en ny möjlighet att föra människor och nationer kring Östersjön närmare varandra. Och där ser kyrkorna en viktig uppgift.

Visioner och mål
Syftet med konferensen är att samla erfarenheter av de praktiska konsekvenser som utvidgningen av EU medför.
Hur stämmer de mål och visioner som finns för utvidgningen överens med vanliga människors erfarenheter? Hur kan de slutsatser man drar av EU:s integrationsprocess bidra till andra regioner i världen? Det är ett par frågor som ska diskuteras.
Projektet startade i Visby förra året och har sedan dess följts upp av regionala konferenser i flera länder.
Nu samlas företrädare för drygt 20 kyrkor i Finland, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark och Sverige under fyra dagar på Gotland för att samla de erfarenheter som kommit fram vid samtalen i de olika länderna.
Bland deltagarna märks också de tidigare biskoparna på Gotland, Biörn Fjärstedt och Tore Furberg.

"Alla i samma båt"
I går eftermiddag inleddes den ekumeniska konferensen med en gudstjänst utanför domkyrkans södra sida. Biskop Lennart Koskinen och stiftdirektor Ragnar Svenserud ledde gudtjänsten där även bland andra Rüdiger Noll medverkade. Han representerar Europeiska kyrkokonferensen och Kyrkornas kommission för migranter i Europa som genomför projektet i samarbete med nätverket Theobalt. Theobalt, som är en förkortning av Theology in the Baltic region, är ett nätverk för kyrkorna runt Östersjön.
- Talesättet "vi sitter alla i samma båt" används ofta i krissituationer. Vi i Europeiska kyrkokonferensen har en båt som symbol, och vi använder talesättet i positiv bemärkelse. Vi delar inte bara kriser utan även rikedomar och positiva upplevelser. Och den ekumeniska båten blir aldrig full, sa Rüdiger Noll, bland annat.
Under gudstjänsten hölls också en bevattningsceremoni vid det träd som planterades intill domkyrkans vid Theobaltkonferensen 1998.
Konferensen pågår tills på söndag. Deltagarna bor på Fridhem
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om