EU-krav tar sparkontot

Nu försvinner väggmålningen från tiden då Norrgatts källare var ett av stadens dansställen.Det anrika bageriet byggs om. För att leva upp till EU:s krav.

Gotland2009-03-05 04:00

Men 50-talsstuket på kafédelen blir kvar.
- Där ändrar vi ingenting, säger ägaren Bernhard Brunner.

Egentligen hade Bernhard Brunner tänkt gå i pension när han fyllt 60 år. Han fyller nu i april och vid halvårsskiftet tar sönerna Max och Manfred över företaget.
Ekonomin har han också planerat och sparat pengar till pensionen.
Men så kom nya direktiv från EU och ställde till det. Nu måste nog Bernhard fortsätta jobba ännu några år.
Kraven på livsmedelsanläggningar skärptes 2006 och det som varit okej året innan gick inte alls an längre. Norrgatts konditori var ett av många ställen som fick känna av det här.

Nya EU-direktiv
- Vi fick våra lokaler godkända efter en inspektion för ungefär tre år sedan. Men sedan kom det nya EU-direktivet 2006 och efter nästa inspektion restes krav på omfattande renoveringar och ombyggnader, berättar Bernhard Brunner.
Han insåg att det enda raka var att i princip blåsa ut hela undervåningen där all produktion sker och bygga nytt. Att skapa en helt tip-top-anläggning helt enligt den nya tidens krav.
Men det kostar. Uppemot tre miljoner kronor.
För Bernhard Brunner kommer det att handla både om pengar och om att avstå från den tänkta pensionen.
- Det är fråga om en totalrenovering av cirka 190 kvadratmeter. Byggkostnaden är beräknad till cirka två miljoner kronor. Men när vi ändå måste plocka ner all utrustning som ugnar, jässkåp med mera passar vi på att byta ut dem och köpa nytt. Så där tillkommer 700 000 - 800 000 kronor.
Finansieringen sker med hjälp av Bernhards sparade pensionspengar. Han skrinlägger helt enkelt planerna på en tidig pension för att rädda familjeföretaget.

För grabbarnas skull
- Jag hade inte gjort den här investeringen om inte grabbarna skulle ta över. Då hade jag valt att lägga ned, eller försöka sälja, säger han.
Han tycker att regelverket i vissa stycken är överdrivet. Och han tycker att de svenska myndigheterna tenderar att driva den här typen av frågor väl hårt.
- Sverige ska alltid vara bäst i klassen. I de flesta andra europeiska länder är man mer tillåtande gentemot äldre, redan etablerade ställen. Man kräver inte ombyggnader och orimliga investeringar som kan få företag på fall. Däremot är man stenhård när det byggs nytt, säger han.
Huset vid Norrgatt är från 1947 och lokalerna där Bernhard Brunner och hans söner och anställda bakar och tillreder smörgåsar har tidigare hyst andra verksamheter. Bland annat var det danslokal på 50-talet. Bernhard berättar att han sett bilder därifrån när Dolle Muthas spelat dragspel.

Målning försvinner
- Den fina väggmålningen här är från den tiden, säger han och pekar på en vägg vid tårtberedningen.
Målningen försvinner dock med renoveringen. Väggar, golv och tak, allt ska bytas ut. Och planlösningen måste också ändras.
- I dag bär vi de färdiga tårtorna genom rummet där vi brer smörgåsar. Men det får man inte. Då kan något som heter korskontamination uppstå, det vill säga eventuell smitta kan spridas mellan de olika produkterna.
Tårtor och smörgåsar får alltså inte vistas ihop, då kan de smitta varandra?
- Ja, ungefär så är det. Så nu bygger vi ut en vägg och flyttar en dörr för att inte behöva passera med de färdiga tårtorna genom smörgåsrummet, förklarar Bernhard Brunner.
En helt ny personalingång byggs också. I dag måste personalen passera en skrubb där mjölsäckar förvaras för att nå sitt omklädningsrum. Så får det heller inte vara.

Klart sista juli
Den sista juli ska hela ombyggnaden vara klar och fram till dess har man ett tidsbegränsat godkännande från miljö- och hälsoskyddskontoret för lokalerna.
Behöver ni stänga under byggtiden?
- Nej, vi kommer att ha öppet som vanligt i stort sett hela tiden. Kanske att vi måste ha stängt några veckor i juni när ugnarna byts ut, säger Bernhard Brunner.
När allt är klart kommer gästerna inte att märka någon större skillnad. En viss uppfräschning bara men de galonklädda stolarna, 50-talslamporna i taket, jukeboxen, allt det kommer att vara kvar.
I kaféet ska 1950-tal gälla även framöver. Men i köket och bageriet gäller 2 000-tal och EU-standard.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om