Ett Toscana i Hablingbo

Tänker du på Chianti eller Toscana när du hör ordet vingård? Tänk i stället Gotland och Hablingbo.

Foto:

Gotland2008-07-25 00:16

- Man är skicklig om man lyckas gång på gång. Jag är skicklig, säger Lauri Pappinen och ler brett.
Lauri Pappinen berättar under en guidad tur på sin vingård om sig själv, arbetet och gårdsvinet Lukase.
Han är den enda komersiella vinproducenten på ön och har närmare fem hektar vinrankor vid Eksta och Näsudden på södra Gotland. Med Östersjön som kuliss växer de i den kalkrika jorden och för tankarna till vinfält i södra Europa.
- Jag använder mig av gammal teknik när jag producerar vin men anpassar efter det klimat som råder. Här drar jag nytta av det kalla vattnet som hindrar knopparna från att öppna sig för tidigt.
Att producera vin tar tid. En vinstock planteras och sex år senare är den produktionsduglig.
- Det blir väl mina döttrar som får ta över det här. Det är så lång startsträcka att man egentligen jobbar för kommande generation, säger han.
Lauri Pappinens druvor Phönix, Solaris och Rondo, köps från Tyskland. Han har närmare 17 000 plantor som odlas ekologiskt och en ranka kan bli 100 år gammal. Vinrankor ökar i kvalitet under hela sin livsperiod och därav talesättet "bättre och bättre med åren".
 

Som att måla en tavla
Lauri Pappinen tillverkar cirka 15 000 liter vin per år, vilket är ganska lite. I Sverige konsumeras cirka 130 miljoner liter vin per år. För Lauri Pappinen är det kvaliteten på vinet som räknas, inte mängden och att tillverka en ny produkt är för honom som att måla en tavla.
- Jag kan i tanken förnimma en smakupplevelse utan att ha känt smaken. Jag känner hur jag tror det kommer att smaka. Sen sätter jag igång. Hur de gör i Frankrike och Tyskland vet jag inte, och det skiter jag i. Jag gör på mitt sätt, säger han och skrattar.
2006 fick han guldmedalj i Frankrike för sin spritprodukt Restu med motiveringen: För en extremt personlig karaktär.
- När jag ropades ut först i tävlingen trodde jag att jag skulle få ett tröstpris, men jag vann! Jag var den enda utlänningen och folk undrade vart fan Gotland låg.
Tekniskt sett är Restu en grappa, men grappa är varuskyddat till Italienska produkter. Lauri Pappinen tillverkar även olika spritsorter smaksatta med allt från sparris till morötter.
 

Sprit och medicin
Vi står på ett stengolv i det rum där vinet processas. Doften av sprit och medicin blandas och Lauri Pappinen häller upp vin i vinprovarglas till besökarna. De ställer frågor och han svarar. Fram till 1990 kunde han ingenting om viner. Intresset började efter ett debacle en fredagskväll då han skulle öppna en flaska vitt vin.
- Jag öppnade en flaska dessertvin! Jag blev förbannad på mig själv och började läsa. De första åren besökte jag cirka hundra vingårdar per år och intresset växte.
En tid senare drömde han en märklig dröm som inte gick att glömma. I drömmen stod han på ett vinfält någonstans på Gotland.
- Drömmen lockade och pockade och jag kände att jag måste prova, annars skulle jag ångra mig resten av livet.

Gutevin ligger i Hablingbo socken på södra Gotalnd. Guidade visningar varje dag klockan 13.00 och 15.00. Söndagar stängt. Info:www.gutevin.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om