Gunnar Ramstedt är chefsläkare vid lasarettet i Visby och verksamhetschef för vaccinationskampanjen. Han får frågan om man vidtar några särskilda åtgärder med anledning av den nya influensan, som exempelvis handsprit på lasarettets toaletter.
– Ja, men det har vi egentligen gjort för länge sedan. Det viktiga är det du nämnde med handsprit och handhygien. Nu finns det på väldigt många ställen för både personal och besökare möjlighet att sprita sig.
Ett exempel är matsalen där det alltid står en automat med handsprit så att man kan desinficera sig innan man tar sin bricka.
Och på de offentliga toaletterna?
– Ja, där finns det också. Jag är inte hundra på att det finns överallt, men det ska finnas.
På den stora toaletten i entrén finns det ingen handsprit.
– Det gör det inte? svarar Gunnar Ramstedt tveksamt. Har du varit där och spanat?
– Ja. Och jag tänker att där är det ju flest besökare som går och sedan går och tar i alla dörrhantag och så vidre.
Gunnar Ramstedt håller med om att det borde finnas handsprit vid just de här toaletterna.
– Det ska jag kolla. Det var ju ett väldigt bra tips. Det är ett strategiskt viktigt ställe.
Han fortsätter:
– Det här är ju inget som jag ansvarar för. Du frågade ju om det i samband med vaccinationsplaneringen ingått något sådant här, och det har det inte.
Men än är ju folk inte vaccierade och det kanske är klokt att mota Olle i grind?
– Ja, det är helt riktigt. Det kanske finns ställen där vi verkligen skulle kunna förbättra det på. Jag ska prata med hygiensjuksköterskan för hon kan fixa sådana saker.
Han medger att han inte har fullständig koll på alla toaletter. När det gäller toaletterna på de olika avdelningarna så förklarar han att alla avdelningar har tillgång till handsprit. Om det också placeras ut på samtliga toaletter, kan han inte garantera.
Blir man sjuk och misstänker att man har svininfluensa, eller nya influensan som den officiellt kallas, ska man i första hand stanna hemma. Besöka en vårdinrättning gör man först efter överenskommelse med vårdpersonal. Detta för att minska smittspridningsrisken.
Att använda handspriten är något som verkligen har slagit igenom hos allmänheten, något som Gunnar Ramstedt tycker är mycket positivt. Han tycker också att det var olyckligt att handspriten i handeln under en period tog slut på grund av den stora efterfrågan.
– Det var ett stort bakslag, pedagogiskt sett, säger han.
Intervjun gjordes av Eva HC Nyström.