Ett krig där ingen stupade - därför skrev Hans en bok

- Den ryska ockupationen av Gotland var ett krig där inte en enda människa stupade. Det måste vara unikt i krigshistorien!Det förhållandet var ett skäl till att Hans Björkegren skrev boken Bron vid Ajmunds, för 30 år sedan.

Gotland2008-04-22 04:00
Ett annat skäl var att hans pappa, lektor vid läroverket i Visby, och född i Lärbro 1869, ofta berättade för sonen om ockupationen och de hjältemodiga gotlänningarna.
Hans Björkegren, som nyligen fick det ryska priset, Alexander Pusjkin-medaljen, insttiftad av Boris Jeltsin, är författare och översättare. Han var under många år korrespondent i Moskva innan han blev utrikeschef på TT.
Vilka källor har du använt för boken?
- Jag har forskat i Riksarkiven och i lokala arkiv på Gotland. De marina arkiven i dåvarande Sovjetunionen fick man inte tillgång till.
Varför vet gotlänningarna mer om Atterdag än om Bodisko?
- Gotland skäms. Det var en pinsam historia. Efter rättegångarna som hölls efteråt glömdes det hela bort. Kvar blev i stort sett inte mer än något skillingtryck.
Du har i en intervju 1978 kallat ockupationen för en studie i förräderiets väsen.
- Det var kanske att ta i. På den tiden fanns ju ingen nationalkänsla att vårda. På Gotland rådde ju fullständigt kaos. Bönderna ville slåss, men inte stadsborna. Egentligen kanske man kan kalla boken för en klasskildring. Gotland var ju en sorts förvisningsort för många högre ämbetsmän.
Vad ville ryssarna med Gotland?
- Ockupationen var på allvar, syftet var att införliva Gotland med det ryska kungadömet. Det var ju inte första gången de var där, de hade gjort strandhugg och härjat flera gånger under 1700-talet. En gång kidnappade de prästen i Östergarn.
Vad hände på Gotland sedan ryssarna gett sig iväg?
- Ockupationen var den direkta orsaken till att Gotland i början av 1800-talet blev riktigt svenskt. Då infördes till exempel nationalbeväringen.
Du skriver om militära doktriner där våld brukar ger upphov till motvåld och menar att då bör även ickevåld leda till ickevåld. Var det det som hände på Gotland?
-  Jag tror inte det finns någon motsvarighet i historien till detta oblodiga krig. Men mycket berodde nog på personen Nikolaj Bodisko, som var en sympatisk, mild och beläst herre, han hade läst Rosseau och var en, för sin tid, upplyst man.
Vad hände med honom när han kom hem?
- Han hamnade först i onåd och förvisades till norra Ryssland, men togs till nåder och slutade sina dagar 1815 på Bomarsund på Åland, Han ligger begravd i Helsingfors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om