"Ett kraftigt underpris subventionerar köparen"
Försäljningen har skett till ett kraftigt underpris vilket innebär en subvention till köparen.Det anser två personer som nu överklagar kommunens markförsäljning i Burgsvik av ett 17 000 kvm stort område där en camping planeras.Kommunen sålde - utan anbudsprövning - för 30 kronor per kvm. Grannfastigheterna har taxeringsvärden på 170-306 kr per kvm.
Nu blir det således strid om kommunens försäljning av 16 953 kvm attraktiv mark i Burgsvik.
Kommunstyrelsen beslutade vid sitt septembersammanträde att till Börje & Eva Svenssons Försäljnings AB, Farsta, sälja fastigheten Gisle 1:95, Öja, för 500 000 kronor. Bolaget köper det i dag öde området, beläget i närheten av hamnen i Burgsvik, med avsikten att där uppföra en campinganläggning.
Den planeras för 40 husvagnar plus tältplatser och avsikten är att den skall stå färdig omkring midsommar 2004.
<span class=MR>Överklagas till länsrätten</span>
Men köpebeslutet överklagas nu till länsrätten av Richard Rylander, Stockholm, och Maj-Lis Landegrim, Burgsvik. Duon yrkar att kommunstyrelsens beslut skall upphävas och att länsrätten förordnar om inhibition så att beslutet tills vidare inte gäller. Det senare eftersom det blir svårt att återställa marken om köparen under handläggningstiden satt i gång med att göra iordning campingplatsen.
Man anför två huvudskäl för sitt överklagande: Marken har sålts till underpris och utan det anbudsförfarande som gällande EU-lagstiftning stipulerar. Den sålda fastigheten omfattar således 16 953 kvm vilket innebär ett pris om ca 29:50 kr per kvm.
Det kan noteras att grannfastigheterna har taxeringsvärden på 170-306 kronor per kvm (totalt kvmpris i dessa exempel 2 890 000-5 202 000 kr). Enligt klagandenas mening är det uppenbart att försäljningen har skett till ett kraftigt underpris vilket innebär en subvention till köparen.
<span class=MR>I strid med lagen</span>
Därmed, menar man, står försäljingen i strid med kommunallagen där det anges att ett individuellt riktat stöd till enskilda näringsidkare bara får lämnas om det finns synnerliga skäl för det.
De klagande påpekar också att vid bedömningen av det aktuella marknadsvärdet skall även beaktas att genomförandetiden för planen har gått ut. Därför kan kommunen ändra planen utan hänsyn till markägare.
Kommunen kan således inte åberopa att marken nödvändigtvis måste användas för camping och att detta renderar ett lägre marknadspris.
Enligt klagandenas mening har försäljning skett till underpris oavsett om marken skall användas för camping eller ej. Vidare anser man att kommunen inte följt de regler som EU-lagstiftningen, konkurrens- och statsstödsregler, föreskriver. Där heter det bland annat att vid statliga myndigheters försäljning av mark skall överlåtelse ske genom villkorslöst anbudsförfarande. I vart fall skall oberoende expertvärdering göras.
Så har inte skett i förevarande fall. Inte heller har kommunstyrelsens beslut anmälts till regeringen som därför inte har kunnat anmäla transaktionen till EU-kommissionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!