Babben Söderberg, ingen kallar honom för Bengt-Arne, har fått rutin på katastrofer. Han har hjälpt till i Etiopien, Libanon, Sydsudan, Georgien, Bosnien och Pakistan. Förra året var han i Filippinerna efter tyfonen som jämnade staden Tacloban med marken.
Han har, som ni förstår, sett mer död och elände än många andra.
Ändå tvekar han inte inför sitt nya uppdrag, att åka till norra Irak där IS (Islamiska staten) härjningar just nu chockar världen med sina grymheter.
– Det gäller att inte sjunka för djupt in i det. Jag försöker koppla bort, och jag har lyckats med det hittills. Jag har inga flashbacks eller så från det jag varit med om, säger han.
Uppdraget i Irak kommer att skilja sig från de tidigare, det är han medveten om. Han kommer att för Myndigheten för skydd och beredskaps (MSB) räkning att arbeta i ett område som är att betrakta som en krigszon.
– Vanligtvis brukar det vara ett par timmars säkerhetsutbildning när man kommer till ett katastrofområde innan man börjar jobba. Nu blir det fem dagars utbildning i Erbil innan vi släpps ut i fält. Det är ju ett jävligt riskfyllt uppdrag, det förstår man, säger Babben Söderberg som till vardags arbetar för Swedavia på Visby flygplats.
Uppdraget är att bygga en flyktingcamp i staden Dohok som ska kunna rymma 6000 flyktingar. Främst från Syrien och närområdet i norra Irak där lokalbefolkningen utsätts för extrema övergrepp av IS. Bilder på massavrättningar och andra övergrepp har kablats ut över världen, och berättelserna från de som lyckats undkomma är skakande.
– Det brukar ofta bli värre än man tror, säger Babben Söderberg.
Uppdraget sträcker sig till den 7 november i ett första skede, men Babben Söderberg räknar med att stanna hela den månaden ut.
Han reser inte ensam från Sverige, med sig har han Björn Svärd, en brandman från Skåne, som han arbetat med tidigare. På plats finns också personal som ska hjälpa till, bland annat ska svenskarna arbeta tillsammans med ett tyskt team.
– Sedan finns det ett hundratal från lokalbefolkningen som också ska vara med. Utrustningen finns på plats, Sverige flög ned tält och annat med två Herculesplan för några veckor sedan, säger han.
Är du rädd eller orolig inför avresan?
– Nej. Jag litar fullt på teamledaren på plats och på säkerhetsarbetet. Jag är lugn med uppdraget.