Ett forsande grottäventyr

De som besökte Lummelundagrottan under påskhelgen fick chansen att uppleva en lite annorlunda promenad. Med vadarstövlar på fanns chansen att uppleva en vattenfylld grotta.

Vackert. Vattnet ger onekligen Lummelundagrottan något extra.

Vackert. Vattnet ger onekligen Lummelundagrottan något extra.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-03-25 04:00
Under vinterhalvåret mättas marken runtomkring av vatten och varje liten regndroppe gör då att vattennivån i grottan stiger. Vattnet som nådde en bra bit upp på vaden forsade på sina ställen fram och på andra låg det som en spegelblank yta runtomkring en. När man inte längre såg cementen man gick på gav det nästan känslan av att vandra genom en oupptäckt grotta.
Pia Öhlund var en av dem som tagit sig till Lummelunda under långfredagen. Hon har sett grottor i andra delar av världen, men uppskattar den gotländska droppstensgrottan för sitt enkla utseende.
- Det känns genuint här. I många andra visningsgrottor har de musik och färgade spotlights som ska ge effekter och grejer, sa hon.
I "höga salen", som det mittersta rummet i grottans visningsdel kallas, gav vattnet mest effekt. Hela salen var fylld med vatten som nästan räckte upp till knäna.
Samtidigt som man kunde höra vattnet droppa från taket och klucka mot bergväggarna, hörde man även bruset från vattnet som forsade in bakom en.

Droppstensformer
Hur de uråldriga droppstenarna formades och fortfarande formas blir extra synligt när grottan är vattenfylld. Man ser fukten och vattnet som droppar och rinner på formationerna. Och för varje vattendroppe lämnas en liten, liten kalkrest kvar som formar ytterligare droppstenar.
Men det tar tid. På tjugo år växer en droppsten cirka en millimeter. Samtidigt som ett tiotal personer vadar fram i vattnet berättar Hanne Ödin hur droppstenarna bildar olika former och figurer.
- Här uppe har vi altaret. Om man tittar noga kan man se jungfru Maria och Josef som står där tillsammans, säger hon och pekar mot ett upplyst hålrum i grottans tak.

Spröda
Droppstenarna kan lätt gå sönder och liknas vid glas. Ganska hårda, men ändå spröda och lätta att ha sönder.
Luften i grottan är fuktig, men det är betydligt varmare än i blåsten utanför.
Fötterna kyls ganska snabbt ner av vattnet som håller en temperatur på sex grader. Det gör det året om, oavsett om det är sommar eller vinter utomhus. Men att uppleva grottan och samtidigt vada i det kalla vattnet skiljer sig ganska mycket från att med sandaler stiga in i grottan under sommarsäsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om