Ett fåtal miljömål uppfyllda
Allra bäst har det gått med arbetet för att skydda värdefulla natur- och kulturmiljöer vid sjöar och vattendrag. Av åtta nationellt särskilt värdefulla områden har sex fått skydd i form av naturreservat eller Natura 2000-områden. Det gäller sjöar som Bästeträsk, Paviken och Muskmyr. Ireån är med som enda vattendrag.
Särskilt värdefulla
Till särskilt värdefulla kulturmiljöer att lämnas över till Riksantikvarieämbetet hör Sju strömmar i Bogeviken, Tingstäde träsk och Paviken med fiskerännorna i Västergarn.
År 2005 skulle utsläppen av svaveldioxid till luft ha minskat till 550 ton, så såg målsättningen ut.
När Cementa installerade ny reningsteknik 1998 minskade utsläppen av svaveldioxid drastiskt på Gotland. Under 2005 var de 50 ton jämfört med 4 000 ton tidigare år. Därmed är delmålet uppfyllt.
Svaveldioxidhalterna har mätts under 20 år i Visby och på Hoburgen och har under denna tid minskat med 80 procent. Det beror på att vi slutat använda olja med mycket svavel i.
Internationella orosmoln
Orosmoln är fortfarande de internationella utsläppen som drabbar Sverige, inte minst från sjöfarten.
Växthusgasen, det vill säga utsläppen av koldioxid från fossila bränslen, ska år 2010 vara minst 15 procent lägre än år 2000, så ser målsättningen på Gotland ut. De stora utsläppen kommer från stenindustrin, inte mindre än 30 ton per gotlänning och år. Om man räknar bort industrin motsvarar utsläppen ändå fem ton per innevånare. Riksmålet ligger på en lägre siffra.
Länsstyrelsen bedömer att att miljömålet kommer att vara mycket svårt att nå.
Grundvattnet
När det gäller grundvattenkvalitet är målet att ingen vattentäkt ska ha otjänligt vatten år 2020. Men på Gotland är grundvattnet av skiftande kvalitet. Undersökningar har visat på brunnar och täkter med bakterier och bekämpningsrester. Länsstyrelsen konstaterar att öns tunna jordlager och sprickiga berggrund gör miljömålet mycket svårt att uppnå.
Kustens kulturarv och odlingslandskap är länsstyrelsen orolig för. Någon gotländsk strategi för skydd av desamma finns inte ännu varför länsstyrelsen inte nått målet om att senast 2005 ha en sådan.
Utsläpp av olja och kemikalier från fartyg ska minimeras och vara försumbara senast år 2010, så lyder det nationella målet. Det är svårt för Gotland att påverka sådana utsläpp, konstaterar länsstyrelsen och konstaterat att man inte kan nå målet.
Andra mål man inte kommer att uppfylla handlar om ett rikt växt- och djurliv. År 2010 ska den biologiska mångfalden i Sverige vara stabil, den ska sluta utarmas. År 2015 ska andelen hotade arter ha minskat med 30 procent jämfört med år 2000. Länsstyrelsen konstaterar att det inte går att nå målen eftersom många artrika miljöer redan trängts undan kraftigt. Men åtgärdsprogram för 100 av 500 hotade gotländska arter är på gång.
Gott hopp
Länsstyrelsen har gott hopp om att kunna uppfylla en rad andra miljömål med lite ytterligare ansträngningar, som till exempel målet om att energianvändningen år 2010 till 45 procent ska komma från annat än fossila källor. I dag kommer 65 procent av energianvändningen på Gotland från sådana. För att nå målet till år 2010 krävs att Cementa, öns största energiförbrukare, ökar sin andel av biobränsle. Dessutom måste transporter med miljöanpassade bilar och bränslen bli många fler.
Småskaligt fiske
Uttaget av fisk ska senast år 2008 vara högst motsvarande tillväxten. Det betyder att fiskbestånden kan fortleva och återhämta sig. Så ser målsättningen ut. Länsstyrelsen konstaterar att målet ur ett gotländskt perspektiv är möjligt att uppnå med det småskaliga fiske som här bedrivs. Men myndigheten säger att om inernationella överenskommelser om torsken inte följs så blir målet omöjligt att uppnå.
Att uppfylla målen om mängden bevarade ängs- och betesmarker är inte svårt på Gotland. Däremot råder brist på ängshävdare. Det nationella målet om att 30 procent av åkerarealen ska odlas ekologiskt är redan uppnått på ön.
Bland mål som kommer att uppnås finns sådana om kollektivtrafik, planeringsunderlag för resurssnåla transportsystem, för estetiska värden och grön- och vattenområden. Dock når man förmodligen inte målen om minskat buller och uttag av naturgrus.
Nu vill länsstyrelsen sprida sin broschyr om miljömålen till politiker, tjänstemän, skolor och den allmänhet som vill veta mer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!