"Ett avtal som båda vinner på"

Merparten av allt avfall från gotländska företag kommer från i sommar att förbrännas i Cementas ugnar i Slite.
Det handlar om trä, papper och plast som ersätter fossila bränslen.
Både kommunen och Cementa tjänar en slant på avtalet, men i första hand är det en miljövinst, menar de båda parterna.

Gotland2004-02-06 04:00
I onsdags tecknade kommunens tekniska förvaltning och Cementa ett avtal om att kommunen från och med den 1 juni i år ska leverera företagens avfall till Cementa för förbränning. Det handlar om trä, papper och plast som ska krossas och malas på Slitedeponin innan det skickas vidare till fabriken. Totalt räknar man med att 5 000 ton avfall per år kommer att gå in i Cementas ugnar.
­ Det här är ett avtal som båda parter vinner på, säger Cementachefen Hans Gustafsson.
<span class=MR>Kan ersätta ryskt kol</span>
Cementa tjänar en slant på att ta emot avfallet, de får 200 kronor per kubikmeter. Och med det gotländska företagsavfallet kan de dessutom ersätta en del av det kol från Ryssland som man annars använder. För jätteförbrukaren Cementa motsvarar 5 000 ton trä, papper och plast bara några procent av årsförbrukningen, men det är i alla fall ytterligare ett steg på vägen från beroendet av fossila bränslen.
För Gotlands kommun är avtalet inte i första hand en ekonomisk vinst, utan en miljövinst och ett sätt att bli av med problemet företagsavfall. I dag deponeras detta avfall i Slite. Här arbetar man just nu med att få fram ett nytt tillstånd för fortsatt deponering och kan man bli av med merparten av volymerna till Cementa så kommer denna deponi att kunna användas under längre tid.
­ Lite kommer vi ju att få kvar att deponera. Cementa kan ju inte ta emot allt, säger Per Lindskog på tekniska förvaltningen.
Nej, Cementa tar inte emot allt. Hans Gustafsson understryker att man inte kommer att ägna sig åt regelrätt sopförbränning. Här vill man bara ta emot brännbara produkter. När man håller sig inom dessa ramar så kommer inte utsläppen att påverkas och företaget behöver således inte ansöka om något nytt tillstånd för detta.
Avtalet mellan Cementa och Gotlands kommun gäller under två år. Kommunens planer på egen sopförbränning fortskrider och om man startar en sådan verksamhet kommer företagens sopor förmodligen att gå till den anläggningen i stället för till Cementa.
Bränna sopor. Från i sommar kommer merparten av allt avfall från gotländska företag förbrännas på Cementa. Kommunen betalar 200 kronor per kubikmeter för att slippa deponera avfallet och Cementa kan låta soporna ersätta en liten del av det fossila bränslet.Arkivfoto: ULF GLIMFALK
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om