Etanol i stället för socker

De gotländska betodlarna kan fortsätta odla - och det på mer än fördubblad areal. Men istället för socker ska slutprodukten bli etanol till fordonsbränsle.

Gotland2006-11-16 06:00
Den lösningen föreslår Institutet för jordbruks- och miljöteknik, som på Jordbruksverkets uppdrag utrett omställningen av sockerbetsodlingen på Öland och Gotland.

Produktionen av socker ska minska inom EU och regeringen ska innan årsskiftet redovisa för EU-kommissionen hur omstruktureringen av den svenska sockersektorn ska ske. Samtidigt ska man tala om hur övergångsstödet på fem miljoner euro (drygt 45 miljoner kronor) till Öland och Gotland ska användas.
På regeringens uppdrag har Jordbruksverket utrett frågan, bland annat genom att ge Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i uppdrag att ta fram förslag för omställningen på Öland och Gotland.
Det förslag som JTI förordar innebär fortsatt betodling på Gotland - och det i betydligt större omfattning än i dag.
I år har 300 odlare betor på cirka 2 015 hektar. JTI föreslår att betodlingen ökar till omkring 5 000 hektar. Utredaren Fredrik Fogelberg tycker att de gotländska betodlarna har sådana kvaliteter, att odlingen på ön i första hand bör bevaras och utvecklas.

Ny anläggning i Slite
Istället för att som i dag frakta betorna till sockerbruket i skånska Örtofta, ska skörden tas om hand på Gotland. JTI vill att en anläggning med en kapacitet att framställa 28 000 kubikmeter etanol byggs i Slite. Det kan jämföras med de projekterade anläggningarna i Kalmar och Norrköping, som får en kapacitet på 150 000 respektive 50 000 kubikmeter.
Enligt beräkningarna kostar en sådan anläggning 385 miljoner kronor. I utredningen föreslår JTI att de stödpengar som Gotland får satsas på anläggningen, och att ett lokalt ägarbolag bildas.

Lokalt ägd
Gotlands betodlare bör bli majoritetsägare, med förslagsvis kommunen och lantbrukskooperationen som delägare.
Etanolen som produceras ska ingå i fordonsbränslet E85, som till 85 procent består av etanol. Om alla gotländska fordon körs på det bränslet täcker 5 000 hektar betor inte hela behovet. Det behövs en areal på 7 130 hektar.
Lagringen av betor är ett problem som måste lösas. För att kunna fördela etanolproduktionen över hela året måste betorna långtidslagras, och det måste ske vid låg temperatur. JTI föreslår att man utreder möjligheten att använda Fortifikationsverkets bergrum på Gotland. Andra alternativ är att är att frysa "betsnitsel" eller konservera betorna.
Anläggningen i Slite ska förutom etanol även producera biogas. JTI föreslår att när man bygger anläggningen tar hänsyn till en framtida utbyggnad. Framöver kan man även tänka sig produktion av RME (rapsmetylester som ersätter diesel).
JTI:s utredning är nu ute på remiss. Länsstyrelsen och Gotlands kommun har tidigare ställt sig positiva till en satsning på att producera drivmedel av sockerbetor. Nu får man en möjlighet att studera JTI:s mer detaljerade förslag.
Jordbruksdepartementet tänker presentera ett förslag till omstruktureringsprogram vid en hearing i Stockholm den 5 december.

RME andrahandsförslag
Om remissinstanserna förkastar förslaget med en etanolfabrik har JTI ett andra förslag, som innebär att övergångsstödet till Gotland istället satsas på en RME-produktionsanläggning. Den skulle få en kapacitet på 10 000-20 000 kubikmeter RME och enligt förslaget byggas i Slite eller Roma.
En sådan anläggning skulle helt kunna finansieras med övergångspengar.
Utredaren Fredrik Fogelberg nämner även det tidigare förslaget, att tillverka industrisocker för till exempel halkbekämpning. Enligt honom är det inte tillräckligt intressant för att motivera en större kollektiv satsning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om