Etanol ger Gotlands bönder framtidstro
Etanolfabriken är bra för lantbruket, för miljön och för sysselsättningen just för att den är lokal.
Är idén om en etanolfabrik på Gotland rimlig och genomförbar? Uppdraget att svara på den frågan gav Gotlands betodlarförening till Institutetet för jordbruks- och miljöteknik tidigare i höst. På tisdag ska betodlarna träffa tjänstemän på jordbruksdepartementet där de ska presentera förstudiens resultat.
Betodlarnas ordförande, Svante Runfeldt, har tidigare i Gotlands Tidningar sagt att gotlandsbönderna är villiga att satsa sitt omställningsbidrag på en etanolfabrik. Bidraget är på 45 miljoner kronor, som man får tillsammans med bönderna på Öland.
Ny teknik
Andra som funderar på samma sak är åtta lantbrukare i Laholm, som bildat ett bolag, Laga bioenergi. De vill bygga en etanolfabrik av flera skäl. De vill använda såväl spannmål som betor som råvara samtidigt som de vill producera ett bra djurfoder av betmassan.
Man får ut mer etanol ur betor än man får från spannmål. När spannmål ger två kubikmeter per hektar, ger sockerbetor fem, men det är en energikrävande process. Först ska betorna malas ner, så ska råsocker framställas innan det jäses och omvandlas till etanol.
Därför har Laga bioenergi anlitat en konsult, som nu funnit en teknik som sparar energi och därför gör det billigare att framställa etanol ur betor. Lars Göran Wallin ska söka patent på sin teknik och vill därför inte avslöja den. Men så mycket säger han att det bland annat handlar om att spara in steg i processen när man gör etanol av sockerbetor.
Den betmassa som blir resultatet efter etanolen har tidigare betraktats som en restprodukt. Ibland förädlas den ytterligare till biogas.
- Med vår teknik blir betmassan ett ypperligt djurfoder, säger Anders Bergman, en av lantbrukarna i Laholm.
Han säger att planerna går ut på att bygga en lokal fabrik där man hämtar råvarorna från trakten, en sjumilakrets kring Laholm.
- Djurfodret ska förhoppningsvis också konsumeras inom området.
Han säger att fördelarna är många: fabriken är bra för lantbruket, som får sälja råvaror och köpa djurfoder, för miljön och för sysselsättningen.
- Och så hoppas vi förstås att på detta sätt kunna rädda sockerbetsodlingen i trakten.
Energianläggning
Lantbrukarna tänker också bygga en energianläggning för halmpellets, som de ska driva etanolfabriken med. Att bygga dessa två fabriker kostar omkring 150 miljoner kronor och lantbrukarna hoppas på såväl privata sponsorer som statliga bidrag. En pilotanläggning ska byggas nästa år och förhoppningen är att den stora etanolfabriken ska vara igång 2008. Ungefär 23 000 kubikmeter etanol årligen ska fabriken kunna framställa. För det krävs 130 000 ton sockerbetor och 30 000 ton spannmål.
Som en jämförelse kan nämnas att Lantmännen fått tillstånd att utöka sin etanolproduktion i Norrköping. När nya byggnaden är klar ska Lantmännen årligen producera 210 000 kubikmeter etanol, av 550 000 ton spannmål.
Ökad efterfrågan
I USA och över hela Europa byggs nu etanolfabriker, både små och stora anläggningar. Efterfrågan på såväl spannmål som sockerbetor, som råvaror för etanol, kommer att öka. Och det är inte bara konkurrens om råvaror till etanoltillverkning det handlar om, spannmål är ju också livsmedel, för människor och djur. Och i senaste numret av lantbrukets tidning ATL säger Vin & Sprit, som producerar vodkan Absolut, att de tänker öka inköpen av svenskt spannmål med 25 procent. I dag använder Vin & Sprit 100 000 ton svenskt vete i destilleringsanläggningen i Nöbbelöv.
Inga klara besked
Än så länge går det inte få några klara besked om vad den nya regeringen vill med etanoltillverkningen i Sverige. Ansvarsområdena för statssekreterarna, de politiska tjänstemännen, har precis delats upp. Ingen statssekreterare vill i dag kommentera frågan. De vill läsa på först.
Men på tisdag ska gotlandsbönderna träffa de tjänstemän som ansvarar för omställningen av sockerproduktionen i landet.
Sedan kommer lantbrukarna på Gotland och de i Laholm att kontakta varandra. Båda sidor är intresserade av varandras etanolplaner.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!