Eric D Nilsson hårt angripen i hovrätten

- Eric D Nilsson visste om att rederichefen tagit emot pengarna, men valde att dumpa honom för att rädda Gotlandsbolaget.
Det var advokat Jonas Reiners grundinställning i sin slutplädering vid Svea hovrätt som ska avgöra om de 11 miljoner som rederichefen fick var mutor. Han tycker att rederiet fått en underordnad roll i den säregna historien som slutade med att en man tog sitt liv.

Gotland2006-09-15 06:00
- Tveklöst fanns Gotlandsbolaget i stormens öga. De har förnekat all kännedom om pengarna och behållit en oberörd inställning.
Reiner anser att rederichefen hade rätt att sluta avtal och tog emot pengarna i sitt företags namn. Pengarna användes för att betala extrautgifter i samband med fartygsbyggena. Gotlandsbolaget förnekar detta.
- I granskningsrapporten som gjordes av Gotlandsbolaget konstateras att rederiet drivs under rätt informella former. Jag påstår att Eric D Nilsson och rederichefen tog alla beslut, sa Reiner.

40 000 kronor skral lön
Att rederichefen bara hade 40 000 kronor i lön var ett annat argument.
- Skulle han lägga ner sin själ i jobbet med den skrala ersättningen? Det är något som inte stämmer, sa Reiner.
Rederichefen förnekade att det skulle röra sig om rederirabatter.
- Han ljög för att skydda Gotlandsbolaget.
Att det var mycket pengar håller han med om men gör en jämförelse med att båtarna kostade över en miljard.
- Om nu rederichefen var ute efter pengar, varför smet han inte när skattemyndigheten upptäckte att han fått pengarna på kontot? undrade han.

Förverkas till staten
Åklagaren Kjell Lilieholm yrkar på att de 11 miljoner som finns kvar i dödsboet ska förverkas till staten.
Han räknar upp flera saker som pekar på att rederichefen systematiskt tagit emot mutor av rederiets leverantörer i sin egenskap av teknisk chef.
- Centralt är hans privata nummerkonto i Schweiz dit alla pengar kom in.
Att pengarna skulle tillhöra hans bolag tror inte åklagaren på.
- Det öppnades innan Euro Marine registrerades. Några pengar har inte betalats från kontot till bolaget heller. Däremot har pengar gått åt andra håll.
Lilieholm konstaterar att det inte gått ut några nämnvärda summor från hans konto.

Personligt konto
Att det var personligt framgår av handlingar från hans bankfack som visar att dottern kan använda kontot och att det ska hållas undan från skattemyndigheten.
- Han har använt pengarna för att betala en personlig skatteskuld, en reparation av sitt flygplan och 365 000 kronor till den mutdömde fartygsinspektören.
Pengarna har systematiskt flutit in på kontot från flera av Gotlandsbolagets leverantörer. Sammanlagt var det över 20 miljoner kronor.

Inte trolös
- Ingen har krävt tillbaka pengar för förskingring eller känner sig bedragen och Gotlandsbolaget anser inte att rederichefen varit trolös.
- Då är det bara mutbrott kvar, resonerade åklagaren Kjell Lilieholm som tycker att affärerna i målet varit oseriösa.
- Hade det varit rederirabatter kunde de ju redovisat det.
Dom meddelas om tre veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om