"Entreprenadjobb ökar osäkerheten"

Fackförbundet Kommunal tycker inte om att kommunal verksamhet drivs av privata företag. Men om en månad tvingas ordföranden på ön, Anne Lindlöf, se 200 kommunanställda byta arbetsgivare.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-11-28 04:00
- Det blir svårare att bedriva facklig verksamhet. Otryggheten ökar för de anställda eftersom det inte ställs krav att entreprenören ska ha kollektivavtal, säger Anne Lindlöf.
- Vi har stångat oss blodiga för kravet på kollektivavtal, men får hela tiden till svar att EU-regler stoppar det, tillägger hon.
Det gör att osäkerheten ökar för lön, försäkringar och semestervillkor. Är den nya arbetsgivaren liten kan las-regler bidra till osäkerheten. Dessutom omfattas en del inte av meddelarfriheten, en rättighet som alla offentliganställda har.

Svårare att spara
När kommunen nu går in i ett år med rekordstort sparbeting ser Anne Lindlöf ytterligare ett problem med entreprenaderna.
- Vi har flaggat för att kommunen noga ska se vilka kostnader man binder upp sig för. Man tecknar gärna långa avtal, och då är man låst till dem under lång tid.
- Se bara på friskolorna. Där har kostnader tillkommit som kommunen inte hade en aning om, tillägger hon.
Anne Lindlöf poängterar att det finns många privata företag som utför kommunala uppdrag på ett mycket bra sätt.
- Det är inte företagen jag kritiserar. Det är de politiska besluten, säger hon.

SKTF positivt
Hos fackförbundet SKTF har man en annan syn.
- Vi har inget emot att verksamhet övergår i privat drift, säger avdelningsordföranden Tonny Stålnacke.
Hittills har entreprenaderna berört ganska få SKTF-medlemmar. Men det kan bli fler nästa år. Den nya serviceförvaltningen har konstaterat att i princip all verksamhet kan läggas ut på entreprenad, och man har redan beslutat att lägga ut tryckeriet och posthanteringen.
- Det beslutet berör två medlemmar, men totalt har vi ett 80-tal medlemmar inom serviceförvaltningen, säger Tonny Stålnacke.
Vid årsskiftet byter 200 personliga assistenter arbetsgivare. Det är den största övergången som varit hittills i Gotlands kommun.
Under de senaste fem åren har kommunen minskat antalet fast anställda med 630 personer. Den kraftiga minskningen beror bland annat på att många bytt arbetsgivare när verksamheter lagts ut på entreprenad.
Vid en del upphandlingar träffas avtal om att överta personal. Så gjordes till exempel när Attendo Care fick ansvaret för äldreboendet Pjäsen. Då bytte cirka 90 personer arbetsgivare.
När Falck övertog ambulanssjukvården och Ragn-Sells fick ansvar för sophämtningen övertog man samtidigt ett 40-tal tjänster.
Hittills i år har cirka 85 kommunanställda flyttat över till entreprenadföretag, när bland annat gruppboenden i Klintehamn, njurenheten på lasarettet och äldreboendet Sudergården övergått i privat drift.
Cirka 230 personer har alltså genom avtal bytt arbetsgivare, men det är betydligt fler som bytt kommunen mot privat företag. Det gäller exempelvis inom hemtjänsten och skolorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om