"Enskilda intressen stoppar utvecklingen"

Betydligt fler bokningar än man vågat hoppas på - men betydligt färre hotellrum än man fått löfte om.
Nu har Wisby Strand tvingats se flera stora kongresser ställas in på grund av hotellbristen.
- Det är trist att enskilda särintressen stoppar utvecklingen på Gotland, säger Niklas Sjöblom på Wisby Strand.

Gotland2007-04-14 06:00
I dag invigs Kongresshallen i Visby. En lokal som lockat betydligt fler företag och organisationer att boka kongresser och konferenser än vad ansvariga vågat hoppas på. Under årets kvarvarande nio månader är 50 000 gästdagar inbokade.

Drabbat av avbokningar
- Vi hade väl som mest vågat tro på hälften så många, säger Niklas Sjöblom, vd för NMT Management som driver Wisby Strand.
Företaget har som målsättning att efter fem år komma upp i en årsbokning på 100 000 gästdagar. Den målsättningen verkar inte orealistisk, med dagens mått mätt.
Branschen räknar med att en genomsnittlig kongress omfattar 420 personer, som stannar 2,7 dygn i Visby. Om varje gäst gör av med ungefär 2 500 kronor per dygn innebär det ett nätt tillskott till Gotlands ekonomi med 130 miljoner kronor, bara i år.
- Och då är moms och resor inte medräknade, säger Sjöblom.
Men Wisby Strand har redan drabbats av några avbokningar. Skälet är bristen på hotellrum.

Stjärnor blev stugor
- Det saknas tillgång på 300 hotellrum, som vi mer eller mindre varit lovade, säger Niklas Sjöblom och nämner Göransgårdens 100 bäddar och Gotlandsbolagets planerade hamnhotell med beräknade 200.
Båda hotellkomplexen har försenats på grund av överklagningar och just hotellkapaciteten är öns största akilleshäl, menar Sjöblom.
Därför har redan vissa kongressgäster bokats in i stugbyar, fast de kanske väntat sig 4-5-stjärniga hotell.
- Men vissa accepterar inte alternativt boende, utan bokar av. Min personliga åsikt är att det är trist att enskilda särintressen, alla överklagningar, stoppar utvecklingen på Gotland, säger Sjöblom.
Hans andra orosmoln inför framtiden gäller kommunikationerna. Det är svårt att få klara besked, svårt att sväva i ovisshet.
- Turtätheten till Gotland får inte försämras och priserna får inte höjas.

Kvalitetstänkande
Niklas Sjöblom säger att kongresshallen drar helt nya gäster till Gotland, människor med nya krav och förväntningar. De allra flesta kommer för att de vill kombinera jobbet med upplevelser och social samvaro:
- Vi har många kedjeföretag, sådana som har anställda över hela landet, och de vill kunna umgås här tillsammans.
Han säger att kongressmarknaden är stenhård och nu gäller det för Gotland att visa vad ön kan. Besöksnäringen har träffats i nätverk för att förbereda sig för en ny typ av gäster, som inte är turister.
- Det handlar om affärsutveckling och kvalitetstänkande. De gotländska företagarna måste överträffa de förväntningar som gästerna har, säger Niklas Sjöblom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om