Ense om sänkt skatt men mycket mer måste klaffa
Ett mycket glatt, men också ganska trött gäng med företrädare för den borgerliga alliansen på Gotland strålade samman igår. Efter en intensiv valrörelse är det dags att kavla upp ärmarna igen: - Det kommer att bli enormt tungt att styra kommunen med en så knapp majoritet, konstaterar de.
Stämningen är uppsluppen, även om man fortfarande reserverar sig för att det kan bli förändringar i mandatfördelningen tills den allra sista rösten är räknad. Bara ett mandat skiljer den borgerliga alliansen från socialdemokraterna och deras samarbetspartier.
- Men det känns ändå jättebra. Vi är väldigt glada och känner att vi har ett stort ansvar på oss för att möta det förtroende som väljarna har givit oss, säger Lena Celion (m).
- Vi måste snabbt och gemensamt ta hand om det valresultat som nu är, förklarar Eva Nypelius, som företräder centern - alliansens största parti.
Vad de tänkte tala om igår, det ville de inte berätta om i detalj, men nu gäller det att snabbt lägga upp en handlingsplan. Det är inte bara kommunalrådsposter och andra förtroendeuppdrag som ska fördelas mellan partierna, det handlar framför allt om att lägga upp en strategi för hur man snabbt ska komma igång med den egna politiken.
Plan för hundra dagar
Folkpartiets Bror Lindahl vill lägga upp en konkret plan för de första hundra dagarna vid makten. Förhoppningen är att väljarna snabbt ska märka att det är en ny majoritet som styr på Gotland.
Redan i november tänker den borgerliga alliansen lägga fram ett förslag om skattesänkningar. Hur stor skattesänkning det kan bli vågar de inte säga innan de har ett ordentligt underlag, men att lätta på skattetrycket är en viktig markering, det är de överens om.
På många punkter kommer det att bli svårt att göra skillnad direkt. De inser att de "sitter fast" i den budgetuppgörelse som fastställdes i juni. Men samtidigt tror de också att det kommer att bli lättare att få genomslag för den borgerliga politiken den här gången än när de senast regerade tillsammans.
- Med en borgerlig regering blir det ett helt annat läge än förra gången. Vi kommer att backas upp på ett helt annat sätt, säger Rut Smeds (kd) och Eva Nypelius håller med:
Lättare med rätt regering
- I vår lokala kampanj har vi särskilt drivit jobb- och företagsfrågor. När vi får en regering som också står för detta kommer det att bli lättare att driva igenom vår politik.
Att de har haft ett formellt samarbete under namnet "Allians för Gotland" under det sista året i opposition, kommer också att underlätta för framtiden, tror de. Lite lärdomar har de hunnit dra under året i allians.
Det handlar om att ge och ta över partigränserna:
- Generositet är en framgångsfaktor, säger Inger Harlevi (m).
Men den lilla majoritet som väljarna gav till alliansen innebär också att samarbetet kommer att kosta på.
- Socialdemokraterna har ju inte varit beroende av miljöpartiet för att kunna driva igenom sin politik. De har klarat sig med stödet från vänsterpartiet, men vi kommer att vara beroende av att ha varenda ledamot med oss. Alla frågor måste förberedas som alliansförslag, förklarar Lena Celion.
Är det inte risk att det kommer att bli dyrt när så många partier ska komma överens?
- Nej, det får det inte bli. Det kommer att bli en fråga om ledarskap, säger Inger Harlevi.
- Det är viktigt för oss som är ordföranden i partierna att vi förankrar det här sättet att samarbete i våra partier och hos alla ledamöter i nämnderna, säger Barbro Ronsten (c).
Byte bättre än (s)
Gotland byter politiskt styre för fjärde gången på tolv år. Skulle kommunpolitiken inte må bra av att socialdemokraterna fick styra en mandatperiod till så att det blev lite kontinuitet?
- Nej, absolut inte, blir det rungande och enhälliga svaret från alla allianspolitiker under äppelträden.
De ilar in till sitt första möte på centerns expedition. Om de är lika enhälliga där inne får vi inte veta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!