Ensam kvar

Lättnad men inte fritt från oro.
Öja skola blir ensam kvar på Sudret.

Gotland2007-02-16 06:00
Öja skola ska finnas kvar. Skolan tillhör inte de fem nedläggningshotade på Sudret.
- Jag känner en stor lättnad. Men man får inte sitta lugnt med armarna i kors. Vi åker inte denna gången men kanske nästa, säger lärare Berit Nyberg.
Det är strax efter lunch. Öja skola är öns sydligaste. Sista utposten på Sudret. Här går ungefär 60 elever från förskoleklass till år 6. Skolan arbetar åldersintegrerat. Många barn bor några mil från Burgsvik och är vana att åka skolskjuts.
Om förslaget om nedläggning går igenom i barn- och utbildningsnämnden (bun) kommer skolgrannarna i Rone, När, Fardhem, Eksta och Stånga att försvinna. Elever kommer att flyttas till bland annat Havdhem. Kanske till Öja skola.
- Barnen i Näs åker till Havdhem. Alva till Hemse. Stånga och När till Garda. Fardhem till Hemse.
- Öja kan ta emot hela Rone skola men det beror på om elevernas föräldrar vill. Även om det skulle fungera beror det på traditioner. Kanske åker roneeleverna till Havdhem, tror Ann-Kristin Munter som är rektor för Öja och Havdhem skola.

Sjunker
Elevunderlaget sjunker även i Öja skola.
-När jag började arbeta här för sex år sedan var det dubbelt så många elever. Om några år kommer antalet minskat till bara 40, säger hon.
Fyra nya barn har börjat i Öja skola efter jul. Joel Kristiansson är en av de nyinflyttade eleverna. Han gick tidigare i Eksta skola.
- Det är aldrig lätt att byta skola men jag börjar trivas nu. Kompisarna är bra här, säger han.
- Dessutom ska Eksta skola läggas ned, jag tycker synd om mina gamla klasskamrater.
Klass 5/6 har för lektionen delat upp sig i fyra olika grupper. I ett klassrum sitter Birgit Nyberg och undervisar i j-ljudet. Eleverna Simon Båtelson, Fide , Sten Lövbackar, Vamlingbo och Ida Svensson, Burgsvik är inte så positiva till att skolan kanske kommer att ta emot många elever.
- Fler fiender, säger Simon Båtelson.
- Kanske fler kompisar, säger Sten Lövbackar.
- Det blir rätt skrikigt med höga ljud i stora klasser, säger Ida Svensson.
Birgit Nyberg, uppväxt i Burgsvik, tror däremot att fler barn är bra för skolan.
- Jag är lika gammal som Öjas skolbyggnad. Den byggdes år 1951 och blev en centralskola eftersom den ersatte flera nedlagda sockenskolor. Vi var säkert 25 elever i min klass, berättar hon.
- Vi måste locka hit familjer till Öja. Om jag har möjlighet ska jag gå på informationsträffen om Skola Gotland 2008 i nästa vecka.

Bra lärare
Det blir rast. Barnen springer ut. I trappen sitter Hanna Sjöberg, Hablingbo, och knyter sina skor.
- Jag skulle inte vilja byta skola. Lärarna är bra här, de lyssnar på eleverna, säger hon.
Ute på skolgården är det bandy som gäller. Äldre barn spelar med yngre barn. Åsa Nilsson håller koll, hon arbetar både i förskolklass och på fritidshemmet.
- Det var någon som sa att "det är inte bara Gotland som är vårt upptagningsområdet utan hela Mälardalen". Det lär finnas fler sommargäster än permanent bofasta här omkring. Tänk om de kunde flytta hit med sina barn.
Simon Båtelson och Sten Lövbackar har ändrat sig om nya elever till Öja.
- Det blir nog roligare om det blir fler barn här, det är nästan ingen på bandyplanen ibland, säger de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om