Enkelt att kapa en lagfart

Lagfartskapning är en typ av bedrägeri som oftast används för att kunna belåna en fastighet man inte äger.

Foto:

Gotland2012-04-03 10:52

För några år sedan diskuterades lagfartskapning mycket både i medier och i riksdagen.

Det är ganska enkelt att kapa en lagfart, genom att förfalska ett köpekontrakt och söka lagfart.

Lagfarten innehåller bland annat information om inteckningar på fastigheten och det är fastigheter med liten eller ingen belåning som är eftertraktade för lagfartskapare.
2010 kom Justitiedepartementet med en regel att Lantmäteriet måste skicka ut en upplysning till överlåtaren när någon fått en lagfart beviljad eller vilande på dennes fastighet. Syftet är att överlåtaren snabbt ska kunna överklaga lagfartsbeslutet.


Polisanmäl brottet
Om din lagfart blivit kapad ska du först och främst polisanmäla brottet och därefter överklaga lagfartsbeslutet hos Lantmäteriet. Om lagfartsändringen inte gjorts nyligen får tingsrätten avgöra vem som är rättmätig ägare. Alla som hittills drabbats av lagfartskapning har fått sin lagfart tillbaka. Hos Kammarkollegiet kan man söka ersättning kostnader kring proceduren att få lagfarten undanröjd. Exempel på kostnader som ersätts är avgift för stämningsansökan till tingsrätten och advokatkostnader för processen i domstolen. Däremot ersätter staten inte kostnader för att exempelvis undanröja pantbrev eller kompensation för sveda och värk. Staten kan inte heller hjälpa till att göra polisanmälan.

Lagfartskapningar innebär att någon med hjälp av en förfalskad handling beviljas lagfart på en fastighet som denne inte äger. Med viss regelbundenhet har problemet uppmärksammats under de senaste 15-20 åren och är heller inte något som är unikt för Sverige.

Under den senaste tioårsperioden har antalet lagfartskapningar varit mellan ett och sex fall om året. I Sverige byter omkring 150 000 fastigheter ägare varje år. De kapningar som inträffat i Sverige är med något enda undantag koncentrerade till Stockholmsområdet och rör fritidsfastigheter. Fastigheterna har relativt höga värden samtidigt som de inte är belastade av inteckningar.

Källa: Lantmäteriet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om