Enigheten är total - alla jaktbrott måste anmälas

Gotland2010-02-19 04:00
För första gången på många år har Gotland fått uppleva en snörik vinter och under vissa perioder har även temperaturen varit nere vid minus tjugo grader. Vackert vinterväder för ögat kan tyckas - men det ställer också till stora problem för öns vilda fauna.
Djuren måste hushålla med den energi de får i sig och speciellt rådjuren har problem att ta sig fram ute i markerna.
Vintervädret och det djupa snötäcket lämnar tydliga spår efter sig och naturen blir som en öppen och lättläst bok. Vi kan se att det just nu är svåra tider för viltet.
Många, både jägare och andra, har under den senaste tiden hört av sig till jägarorganisationerna och de flesta samtalen handlar om drevjakt på rådjur och räv.
Gert Jakobsson, viltvårdare på Gotlands Skarpskytte- och Jägaregille som är Jägareförbundets lokalorganisation på Gotland och som organiserar majoriteten av jägarna, bekräftar att de flesta samtalen handlar om dålig hundhållning och att rådjur hetsjagas till döds ute i skogarna. Men han har också fått många frågor om rävjakten.

Rent juridiskt förhåller det sig så, att den ordinarie jakttiden på rådjur avslutas den sista januari. Dock har länsstyrelsen möjlighet att avlysa jakt på klövvilt med alla drivande hundar på grund av det stränga vintervädret, vilket i år skedde några dagar tidigare - den 29 januari.
Att så ska ske när vädret påkallar är en självklarhet för majoriteten av jägarkåren och alla seriösa jägare, oavsett vad länsstyrelsen beslutar. Lika självklart som att inte använda hundar som driver rådjur efter det datum då rådjursjakten normalt avslutas, eller att använda långbenta och snabbspringande hundar vid rådjursjakt över huvud taget.
I år har länsstyrelsen dessutom utfärdat en rekommendation att också tillfälligt avbryta rävjakten av samma skäl, även om myndigheten inte har samma befogenheter vad gäller räv som med klövviltet. I det här fallet är det upp till jägarna att själva att bedöma situationen.

På dagens åsikt och insikt-sida här i GT skriver Jägaregillets ordförande Kaj Gustafsson om Jägareförbundets nolltolerans mot all olaglig jakt och användningen av olämpliga hundar i jakten, exempelvis snabba och långbenta hundar som går i kapp villebrådet, och hur detta skadar jaktens anseende.
Han uppmanar alla, både jägare och allmänhet, att anmäla alla former av olaga jakt till polismyndigheten.
Roger Björkander på visbypolisen utreder just nu två anmälda jaktbrott - ett i Sanda och ett i Anga. I ett av fallen är en förundersökning inledd och den kan komma att leda till åtal för jaktbrott. Men Roger Björkander betonar att denna typ av brott kan vara svåra att utreda, det kan bland annat handla om känsliga utpekanden vid vittnesförhör.

Även Gotlands Stövarklubb betonar genom sin ordförande Erik Jonsson att de arbetar hårt och seriöst med den gotländska hundaveln och under de senaste åren har ett 30-tal stövare avlagt godkända rådjursrenhetstest. För en utpräglad rävhund betyder detta att jakten och provsäsongen kan börja redan den 21 augusti och pågå till och med 15 mars då räven fredas. Rådjursjakt med hund är normalt tillåten mellan 1 oktober och den 31 januari.
Stövarklubben arbetar fortfarande för att skapa ett rådjurshägn där man kan träna unghundar och valpar, då den gotländska rådjursstammen generellt är för liten för att testa och träna hundarna direkt ute i markerna. Länsstyrelsen har dock tidigare avslagit denna begäran, men klubben arbetar fortfarande med frågan.
Erik Jonsson vill också betona att drevjakt på rådjur inte styrs av ras, utan av hundens snabbhet och uthållighet. Något för alla jakthundsägare att tänka på även om man äger "rätt" ras.

I media har den gotländska rådjursstammen varit en het fråga under flera år och det är många synpunkter som ventilerats, allt sedan Rådjursstiftelsen såg dagens ljus och sedan upplöstes. Beskyllningar om brottslig verksamhet har varit många, ovänskap mellan markägare och jägare har skapats, och kanske bidrar detta till den situation vi ser frukterna av i dag.
Ett fåtal "debattörer", bortom lagens och etikens vett och sans, skapar ett löjets skimmer över den gotländska rådjursdebatten och det går att konstatera att den absoluta majoriteten av både markägare och jägare sköter sig oklanderligt och har en seriös inställning till både jakt och vilt.
All brottslighet måste beivras - och därför uppmanar alla berörda organisationer, jakthundklubbar och naturligtvis de båda jägarorganisationerna Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund, att alla jaktbrott anmäls och utreds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om