– I några fall blir det lite strängare restriktioner än Naturvårdsverket, det beror på att vi har så "sprickig" berggrund, sa Tommy Gardell (S) som inledde debatten om vattnet.
Förslaget klubbades igenom enhälligt, men många var uppe i talarstolen för att höja ett varningens finger.
Lars Thomsson (C) var nöjd med att flera punkter reviderats från förbud till krav på tillståndsprövning. Det är främst lantbrukarna och användningen av bekämpningsmedel som han och flera andra talare hade i åtanke.
– Frågan är inte i mål. Det är när tillståndsprövningen kommer upp som vi får pröva tillämpningen, sa Lars Thomsson.
Han var inte ensam om att oroa sig för hur miljö- och hälsoskyddsnämnden kommer att tillämpa regelverket.
Lars Thomsson uttryckte även en oro för att skyddet innebär ett byggstopp inom området eftersom infiltrationsbäddar, vilket är det avloppssystem som regionen förordar för enskilda avlopp, inte kommer att accepteras inom primärområdet.
Isabel Enström (MP) försökte lugna församlingen och förklarade att lantbrukarna redan har rutin på att söka tillstånd för användning av bekämpningsmedel och att det finns en vilja inom lantbruket att värna vattenkvaliteten. Hon försäkrade också att det här inte innebär byggstopp.
– Har du en infiltration så får du uppdatera den, men det blir inga nya infiltrationsbäddar. Man kan ha sluten tank eller andra lösningar för avloppet, sa Isabel Enström.