Engagemang i Europa kan gynna Gotland

Försvarsberedningens rapport som överlämnades till försvarsminister Leni Björklund på tisdagen innehåller inga ¿geografiska utpekanden".
Det var inte heller väntat, menar brigadgeneral Bengt Jerkland i en kommentar till rapporten.
Den innehåller dock svar på ett antal frågor som ÖB ställt beträffande det framtida försvarets engagemang i Europa, personalförsörjningen, värnplikten, materielförsörjningen och frågor kring terrorismbekämpningen. I flera av frågorna att beredningen samma uppfattning som ÖB, konstaterade Bengt Jerkland vid en presskonferens i Visby på torsdagskvällen.

Gotland2004-06-04 04:00

Beredningen anser att en nedskärning av försvarskostnaden med tre miljoner kronor per år är rimligt. Det fanns i ett tidigare skede stora farhågor för att bantningen skulle bli betydligt större. Med allt vad nedläggningar och oro det skulle kunna föra med sig.
När det gäller Europa gör rapporten klart att Sverige skall ställa upp och medverka i krishantering.
I värnpliktsfrågan har beredningen samma uppfattning som ÖB. Och någon kvinnlig värnplikt är inte aktuellt att införa.
Försvarets beställningar står inför radikala förändringar. En övergång är att vänta från beställning av "långa serier" till mera snabbt genomförda upphandlingar.
Det finns ännu inte den minsta antydan om vilka förband som skall läggas ned.
­ Turnén fortsätter för försvarsberedning, säger överste Gunnar Karlson vid P18.
<span class=MR>Positivt tecken</span>
Ett positivt tecken för P18 kan vara att rapporten ställer sig bakom framtida engagemang i EU:s krishantering.
Det är en signal som kan vara till fördel för Gotland.
På ön finns det mycket mark och stora resurser . Övningsverksamhet kan inledas direkt. Det går med kort varsel att öva med upp till bataljons storlek.
Dessutom måste armén, marinen och flygvapnet i framtiden ges möjlighet att öva tillsammans.
Även i detta sammanhang är Gotland en starkt resurs.
­ Det behövs inga stora investeringar.
Beredningen uttalar faktiskt att förutsättningar är goda på Gotland.
­ Vår uppgift är även forsättningsvis att lämna underlag så att det i slutändan blir ett så bra beslut som möjligt, säger Bengt Jerkland.
Propositionen skall skrivas under sommaren för att beslutas av regeringen den 9 september. Tio dagar senare, den 19 september, får riksdagen propositionen på sitt bord.
Det är först då det kommande försvarsbeslutet blir en riktigt het fråga.
Det är då argumenten kan ställas mot varann.
<span class=MR>Utställning</span>
Närmast är det moderaterna som besöker Gotland med en delegation nästa vecka för att på ort och ställa orientera sig om förhållandena,
Därefter kan man vänta att försvarsfrågan ställs i fokus under Almedalsveckan. Om inte förr kan man tänka sig att läckorna som nästan alltid föregår stora politiska beslut kommer att dyka upp vid ungefär den här tiden.
Då skall för övrigt ÖB finnas på plats och det skall arrangeras en särskild försvarsutställning i anslutning till Almedalen och Visby hamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om