En socken i centrum

Barlingbo har utsetts till Årets socken 2010.- Jätteroligt! Jag tror att utmärkelsen kommer att öka sammanhållningen och kärleken mellan oss i socknen, säger Inger von Corswant på Stafva Gård.

sockenanda. Fredrik Spolander är präst och bosatt i Barlingbo                          prästgård sedan fyra och ett halvt år. Här är människor måna om sin socken och de flesta är medlemmar i kyrkan, berättar han.

sockenanda. Fredrik Spolander är präst och bosatt i Barlingbo prästgård sedan fyra och ett halvt år. Här är människor måna om sin socken och de flesta är medlemmar i kyrkan, berättar han.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-12-09 04:00
Det är här vi börjar vår rundresa, Stafva Gård i Barlingbos sydvästra del, vars satsningar och utveckling naturligtvis bidragit till utmärkelsen. Det är en gammal gård som köptes in av släkten von Corswant på 1860-talet och sedan dess drivits av äldste sonen. Patrik von Corswant som driver gården nu tillsammans med hustrun Inger är femte generationen.
De senaste sju åren har antalet anställda ökat från fem till 16 personer och gården är därmed den största arbetsplatsen i Barlingbo.
Stafva Gård genomgår en stor förvandling, från traditionellt lantbruk till ett upplevelseföretag men där maten fortfarande är grunden. Odlingen av saffran är bland det senaste och snart tas det nya mejeriet för tillverkning av ost i bruk.

Visas för besökare
- I februari hoppas vi att produktionen är i gång, berättar Patrik von Corswant och visar runt i det fantastiska huset där besökare ska kunna följa hela processen. Och besöka Gotlands - om inte Sveriges - häftigaste toalett.
Ett rum med kryssvalv och små lampor i form av hans barns stjärntecken i taket, och utsmyckningar som anknyter till korna som gör osttillverkningen möjlig.
En bit i från kyrkan finns ett annat mejeri, sedan länge förvandlat till bostadsrättslägenheter efter en tid som kollektivt boende. Affär har inte funnits i socknen på länge och 2006 lades skolan ned. Men här har ny verksamhet flyttat in. Det är företaget eddy.se som flyttat ut från Visby innerstad.
- Vi var trångbodda på 160 kvadratmeter, här har vi mellan 500 och 600 kvadratmeter, säger Edvin Weijmers, som själv bor i Ekeby.
Stephan Carlsson, som bildade bolaget och är dess vd, bor i socknen, i före detta mejeriet. Han var dock i Stockholm i går när GT kom på besök.
Företaget har förlag, myndigheter och institutioner som kunder och hjälper dessa med utgivning av böcker, tidskrifter och webbtjänster. Till största delen handlar det om juridiska texter. Bland kunderna finns Nordstedt Juridik, Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademin.
Bolaget köpte skolan av kommunen och flyttade dit i maj förra året. Sex personer arbetar nu i skolan, det ena huset används i första hand som lager.

K-märkt prästgård
Prästgården i Barlingbo, byggt i rött tegel i början av 1900-talet och mer likt ett stationshus, är k-märkt just för att det är så unikt bland den gotländska bebyggelsen. Sedan fyra och ett halvt år bor här prästen Fredrik Spolander och hans familj.
- Jag sökte tjänsten som komminister med min barndoms somrar på Faludden i ljust minne, berättar han.
Många beskriver fördelen med Barlingbo som att det är på landet men ändå väldigt nära stan. Det kan också bli en nackdel när de flesta jobbar i Visby och har en del av sina fritidsaktiviteter där.
- Vi har haft svårt att få ihop ett kyrkoråd. Mandattiden för de nuvarande går ut vid årsskiftet. Kanske kan utmärkelsen Årets socken öka engagemanget än mer även för kyrkan, hoppas Fredrik Spolander.

Tre lantbruksföretag
Barlingbo är en jordbruksbygd, men i dag finns bara tre lantbruksföretag kvar. Ett av dem är gården Digeråkre som drivs av Per-Olof och Inger Magnusson. En gård med ett 50-tal mjölkkor och en produktion som gör att båda kan arbeta på gården och få det att gå runt.
- Det är Per-Olofs föräldragård. Jag blev kär i honom och flyttade hit för snart 30 år sedan. Barlingbo är en bra socken, men visst är det skillnad sedan skolan lades ned. Då var det mer liv och rörelse på dagarna. Utmärkelsen Årets socken är en jättebra grej. Den samlar folk, säger Inger Magnusson.

Aktiv sockenförening
Sedan 1993 har Barlingbo en aktiv sockenförening, och en egen sockentidning.
- Jag blev positivt överraskad över utmärkelsen. Vi ska se till att det verkligen märks att vi är Årets socken nästa år. Jag hoppas vi kan ordna bra aktiviteter tillsammans med företagarna, idrottsföreningen och Röda korset, säger föreningens ordförande Lars Kellström, även aktiv i nystratade moppeklubben Kulting.
I dag firas utmärkelsen i Melinska gården när föreningen bjuder alla sockenbor på tårtkalas.


































































Motiveringen
"Barlingbo är en socken mitt i den gotländska myllan, en liten socken men naggande god. Vi finner jordbruksföretag som utvecklar för framtiden och som friskt, och framgångsrikt, satsar på nya nischer. Utöver jordbruksföretagen finns ett antal andra företag med vitt skilda verksamhetsområden inom socknens gränser. Lokaler där den ursprungliga verksamheten har tystnat tillåts inte förbli tysta och öde utan fylls med nya användare och verksamheter. Livet går vidare om än i nya skepnader anpassade till nuet.
Föreningsverksamheten i Barlingbo är exemplarisk och är befriad från revirtänkande - samverkan är en ledstjärna som fungerar alldeles utmärkt. Här bedrivs en mycket aktiv och framgångsrik satsning på att ta hand om socknens barn och ungdomar, just nu mest inriktat på barnen, genom ett flertal aktiviteter - i syfte att träffas och att skapa och stärka sammanhållningen inom socknen, nog så viktigt efter skolans nedläggning. Vad som händer inom socknen beskrivs i den egna utmärkta sockentidningen Navaskaft.
Barlingboborna är med all rätt stolta över sin socken och har dessutom skapat en egen vacker Sockenglänta. Glänta gärna på dörren till Barlingbo och ni finner en ytterst levande socken - mitt i den gotländska myllan".
Juryn för Årets socken bestod av representanter för Årets socken Fole samt Lokrume Röda korskrets.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om