Förra året rapporterades 85 rådjursolyckor på Gotland. I år ser de ut att bli dubbelt så många. Till och med i går hade det inträffat 160 olyckor. Och de lär bli fler. Sedan snön kom den 24 november har det inträffat 29 rådjursolyckor - alltså mer än en om dagen.
Att antalet rådjursolyckor ökar förvånar inte Johan Thomsson, som är ordförande för Gotlands skarpskytte- och jägaregille och Gert Luks Jacobsson som är viltvårdare på Jägareförbundet.
Rådjursstammen ökar och med fler djur innebär förstås högre olycksrisk. Att den förra vintern var snörik och att årets vinter började ovanligt tidigt har också gjort sitt till.
Rådjursolyckor är en trafikfara, men innebär också ett stort lidande för djuren. Johan Thomsson är en av de 20 jägare på ön som arbetar med eftersök och han har sett hur de djur som blir liggande med skador lider.
Blir liggande
- De är duktiga på att släpa sig iväg om de kan, men ofta är benen avkörda och bäckenet krossat och då blir de liggande kvar på vägen, berättar Johan.
Han tror att många olyckor inträffar i onödan. Om jägare och markägare stödutfodrar rådjuren söker de sig inte ut på vägarna.
Jägaren Malte Engström håller med Johan Thomsson. Han har redan fått bevis för att stödutfodringen fungerar. På hans jaktmarker i Akebäck finns det gott om rådjur. För en vecka sedan blev ett rådjur påkört här och då började Malte lägga ut balar med ensilage och morötter till rådjuren inne på en skogsväg.
- Sedan jag började med utfodringen har jag inte sett ett enda rådjursspår ute på vägen. Rådjursolyckor kan matas bort, slår Malte Engström fast.
Ta hand om djuren
Rådjur har svårt att ta sig fram i skogarna när det är hård skare eller djup snö. Vägen används som transportsträcka. Om man stödutfodrar djuren på de platser där de rör sig behöver de inte ge sig ut i trafiken, menar Gert Luks Jacobsson och Johan Thomsson. Men stödutfodringen kostar pengar och det är inte helt enkelt att få markägarna att vilja mata rådjuren.
- Många lantbrukare tycker att rådjuren bara förstör i deras skogar och vill av den anledningen inte lägga ut mat, men om man stödutfodrar så blir det inte så mycket skador på träden, säger Johan Thomsson.
- Stödutfodring innebär att rådjursstammen blir mer välmående, inte att stammen blir större, förklarar Gert Luks Jacobsson, som är viltvårdare.
Malte Engström tycker att det ligger på varje jägares ansvar att se till att djuren mår bra:
- Jag tycker att om man ska hålla på med jakt så ska man också ta hand om djuren när de har det svårt.
Stammen växer
Att avstå från stödutfodring för att man rent allmänt inte vill ha rådjur på Gotland är inget hållbart argument, tycker Johan Thomsson och Gert Luks Jakobsson:
- Rådjursstammen på Gotland har blivit så stor att det är för sent att diskutera om vi ska ha dem på Gotland.
Och stammen fortsätter att öka. Under de två senaste åren har jägarna på Gotland gjort en spillningsinventering för att få grepp om hur många rådjur som finns på ön. Årets inventering var mer noggrann än den som gjordes i fjol, därför går det inte att säga exakt hur mycket stammen har ökat, men grovt sett handlar det nästan om en fördubbling på ett år och dagens gotländska rådjursstam uppskattas bestå av ungefär 4 600 djur.