En prins i ladugården
- Det var Odds målsättning en gång i tiden att vi skulle bli kunglig hovleverantör. Men nu är det ju faktiskt så att det är de som levererar till oss!
KUNGLIGT. Prins Carl Philip med följe besökte ett regnigt Gotland.
Foto: Tommy Söderlund
Kalvar från kungen
Det Maud Norman tänker på är att prinsens far, kung Carl XVI Gustaf, arrenderar Stenhammars gods i Södermanland, som säljer kalvar till hennes och maken Odds gård Ejmunds. Kalvar som föds upp där och till slut blir till välkänt och uppskattat kött i både krogkök och butiker i framför allt Stockholm.
Hemligt studiebesök
Stenhammar är också platsen där prins Carl Philip för närvarande gör sin praktik under jord- och skogsbruksstudierna på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Och det var i egenskap av student där som Carl Philip på tisdagen, i ihållande regn och blåst, gjorde sitt privata och hemliga studiebesök på Ejmunds.
Utåt syntes inte mycket inför besöket. En enkel skylt ute vid landsvägen förkunnade att gårdsbutiken var stängd på grund av inventering, och inne på gårdsplanen smattrade en blågul vimpel i den friska vinden.
Och när prinsen väl anlände var det utan helikoptrar, livvakter och svarta limousiner i rasande fart. Det var bara en helt vanlig minibuss, hyrd på en bensinstation, som svängde in i allén upp mot gården.
"Business as usual"
Det enda som avslöjade att allt inte stod rätt till var att sällskapet som förflyttade sig mellan byggnaderna inne på gårdsplanen hade paraplyer...
Annars var det "business as usual", de anställda vid gården körde sina traktorer och mopeder fram och tillbaka, och Odd Normans mor Dagny, uppvuxen vid Ejmunds, vittjade brevlådan tämligen obekymrat, åkte ner och lämnade posten, småpratade några minuter och åkte sedan hem till sitt.
- Det är väl inte så märkvärdigt det här, tyckte hon.
- Vi har samma djur som på Stenhammar, och Odd och Maud kommer så bra överens med inspektorsparet på Stenhammar.
Stjärnkock
Men inne i mangårdsbyggnaden var allt sig inte likt. Dagen till ära lagades lunchen av stjärnkocken Fredrik Malmstedt från visbykrogen 50 kvadrat.
- Det blev lite ostar från Stafva, en carpaccio som förrätt och så naturligtvis en biff av kött från gården, berättar han.
Men efterrätten överlät han till Maud Norman.
- Det var saffranspannkaka, och Fredrik tycker att det finns så många gotlänningar som gör det bättre än han, säger hon.
- Det var ett roligt besök! Vi har ju ett bra samarbete med Stenhammars gods, och jag hoppas att det här kan bidra till att det också blir långsiktigt.
- Men jag var lite nervös före, erkände Maud Norman.
Bland annat den väl tilltagna lunchen gjorde att klockan han ticka iväg upp mot fem timmar innan hyrbilen gav sig iväg mot Visby flygplats via Stafva gård i Barlingbo, som ju också samarbetar med Ejmunds.
Kontakten kan tätna
Möjligen tar Carl Philip en dag över som arrendator av Stenhammar. Då blir det kanske ännu tätare kontakter med Ejmunds på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!